Slovenija
253 ogledov

Eden na prostosti, trije na policiji

Hišna preiskava pri Kordežu doma Žurnal24 main
Tresla se je gora. Nekdanji šef Merkurja bo predvidoma le še nekaj ur za zapahi, čeprav je zanj odrejeno dvodnevno pridržanje. Lahko se rodi miš. Pravniki: "Skoraj nemogoče je dokazati."
"Ujeli naj bi se v prisluhe"

Policijski ukrepi. Dva meseca naj bi kriminalisti z NPU tajno prisluškovali telefonskim pogovorom Bineta Kordeža in pri tem, neuradno, posneli tudi pogovore med njim in Marto Bertoncelj ter med njim in Janjo Krašovec.
Pismo. Na Žurnalu24 smo konec oktobra sicer že prvi poročali, da Kordeža, zaradi domnevno spornih poslovnih načrtov s prevzemom Merkurja, preiskujeta NPU in Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Neuradno pa naj bi nekdanji šefi Merkurja slutili, da se jim obeta policijska preiskava. Podjetnik Klemen Šešok naj bi Merfinu, preko katerega je Kordež prevzemal Merkur, celo svetoval, naj dokumente z načrti preseli na drug naslov.

Sum pranja denarja. Ker kriminalistom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) menda danes, neuradno, ni uspelo dokončati več kot deset ur dolge hišne preiskave na sedežu Merkurja v Naklem pri Kranju, nameravajo kriminalisti nekdanjega šefa podjetja Bineta Kordeža za policijskimi rešetkami zadržati še do sobote.

Zoper gospoda Bineta Kordeža je odrejeno 48-urno policijsko pridržanje,” je potrdila njegova zagovornica Marija Hladin. Kordež pa bi, neuradno, ljubljansko policijsko postajo Moste menda lahko zapustil celo že prej. Neuradni viru blizu policijskim vrstam namreč pravijo, da bi bil “iz policijskega pridržanja lahko predvidoma izpuščen že takoj, ko se zaključi hišna preiskava pri vseh štirih osumljencih in v vseh poslovnih prostorih Merkurja. Hipotetično lahko torej že jutri.

"Kdaj k sodniku?"
Slednji tudi trdijo, da še niti ni jasno, ali bodo Kordeža in tri soosumljene zlorabe položaja in pranja denarja pri poslovanju Merkurja, po izteku policijskega pridržanja sploh privedli pred ljubljanskega preiskovalnega sodnika. “Do tega trenutka Okrožno sodišče v Ljubljani še ni prejelo ovadbe zoper osebe, ki so pridržane, zato nihče od njih tudi še ni bil zaslišan,” pravijo na sodišču, kjer so kriminalistom predvčerajšnjim sicer dovolili, da opravijo 28 hišnih preiskav in tri zasege poslovnih listin.

"Težko bo dokazati"
Pravniki sicer menijo, da bi policija, ob pomoči tožilcev, Kordežu težko dokazala takšno oškodovanje Merkurja. “Za pranje denarja je značilno, da je bil le-ta pridobljen s kaznivimi dejanji. Vsekakor pranje denarja ni značilno za trgovinsko dejavnost, pogosteje se to pojavlja pri igralniških poslih. V Sloveniji je denar izjemno težko prati,” pravijo gospodarski pravniki.

10 milijonov evrov gospodarske škode (najmanj) naj bi s spornimi posli povzročilo nekdanje vodstvo Merkurja.

Po okoli dvanajsturnem pridržanju in zaslišanju pa so policisti danes, okoli pol sedmih zvečer, na prostost že izpustili četrtoosumljenega. Neuradno Ota Brgleza, šefa podjetja SGP Kograd iz okolice Dravograda. Skoraj istočasno so policisti zapustili poslovne prostore Merkurja v Celju, kjer so hišno preiskavo začeli prav tako včeraj okoli šestih zjutraj. “Okoli deset kriminalistov je več ur pregledovalo poslovno dokumentacijo, ki bi dokazovala, da je želel Bine Kordež prevzeti Merkur,” pravijo naši viri. Na policiji pa naj bi, neuradno, prenočili tudi nekdanji članici Kordeževe uprave Marta Bertoncelj in Janja Krašovec.

Robert %C4%8Crepinko | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

MINI INTERVJU

Robert Črepinko, namestnik direktorja NPU

1. Koliko časa NPU preiskuje domnevno sumljive posle, zaradi česar je policija izvedla hišne preiskave?
Preiskava se je začela kmalu po ustanovitvi NPU, preiskujejo pa sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj pranja denarja. Pri tem so policisti izvedli tudi prikrite preiskovalne ukrepe s prisluškovanjem in tajnim opazovanjem.

2. Koliko policistov je sodelovalo pri preiskavi?
V preiskavi, ki se bo verjetno nadaljevala v naslednjih dneh, sodeluje 95 policistov in kriminalistov, ki so preiskali sedem fizičnih in 15 pravnih oseb. Pri hišnih preiskavah so kriminalisti zasegli listine in računalniške podatke, štirim pa so odvzeli prostost.

3. Kje je policija sicer izvedla hišne preiskave?
Na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper, Kranj, Celje in Slovenj Gradec je potekalo 28 hišnih preiskav z namenom iskanja dokazov za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj, s katerimi naj bi bile pravne osebe oškodovane za več deset milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.