Slovenija
13 ogledov

Ekološko bi trajalo dlje

Dars prižge po nekaj deset svetilk naenkrat, električarji pa nato pregledujejo. Žurnal24 main
Servisiranje luči. Sredi dneva Dars prižge luči, da pospeši dela.

Kljub soncu je v sredo in v četrtek dopoldne na ljubljanski severni obvoznici svetilo več obcestnih luči.

Vprašanja o njih smo najprej naslovili na Mestno občino Ljubljana, kjer so pojasnili, da luči niso v njihovi pristojnosti. Usmerili so nas na Javno razsvetljavo, ti pa na Družbo za avtoceste v RS (Dars). Zadnji so v pojasnilu zapisali, da je šlo “za reden servis, ki ga električarji Darsa izvajajo spomladi in jeseni”.

Razlog: hitrejše servisiranje
Med rednim servisom preverijo vsako žarnico posebej, zamenjajo pregorele sijalke in druge morebitne nedelujoče sklope v svetilki. Dodajali so, da razsvetljavo na avtocestah in hitrih cestah v njihovem upravljanju vedno servisirajo pod napetostjo (prižganimi lučmi), saj tako skrajšajo potrebni čas za izvedbo del, posledično pa je krajši tudi čas zapore. Če bi servisirali ugasnjene svetilke in jih nato preverjali s prižiganjem, pa bi – po Darsovih izračunih – cestne zapore na ljubljanskem cestnem obroču zaradi teh del podaljšali na približno dva meseca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.