Slovenija
200 ogledov

Elan bo zaposloval

10 milijonov evrov si v Elanu na leto obetajo od posla za Siemens.(Foto: Renata Žurnal24 main
Begunje. V Elanu 59 novih zaposlitev. Finančni svetovalec znan v ponedeljek. Privatizacija končana še letos?
Elan za Siemens izdeluje orodje za izdelavo krakov za vetrne elektrarne in korenske elemente za vetrne lopate. En element po besedah Mira Pristavca (levo) in Marka Martinjaka tehta 250 kilogramov, na leto pa jih bodo izdelali okoli 14 tisoč.

Ponudbe. Finančni svetovalec, ki bo sodeloval pri privatizaciji Elana, bo znan v ponedeljek, v ožji izbor pa sta se poleg slovenskega podjetja Arkas uvrstila švicarski UBS in družba PricewaterhouseCoopers.

Robert Ferko, predsednik uprave Elana skupine, je včeraj za Žurnal24 pojasnil, da imajo vsi trije približno enake možnosti, komisija, v kateri so predstavniki lastnikov, nadzornega sveta in uprave, pa se glede ponudb še usklajuje.

Po izbiri finančnega svetovalca se bo začel postopek dokapitalizacije oziroma privatizacije Elana, ki je bila predvidena v sanacijskem programu leta 2009. Prvi mož Elana meni, da bi bila lahko končana v od šestih do devetih mesecih, Elan pa bodo najprej poskušali prodati v celoti. “Najboljši bi bil tak lastnik, ki bi bil pripravljen razvijati blagovno znamko, ohraniti proizvodnjo v Sloveniji in povečevati njen obseg, odpirati nova delovna mesta na lokaciji v Begunjah in ohraniti podjetje kot celoto,” je poudaril Ferko in dodal, da prodaja ne pomeni zatona Elana, ampak priložnost.

Odpustili in zaposlili

• Elan skupina. Je v 66-odstotni lasti državnega podjetja PDP, 25-odstotni lastniški delež imajo Triglav Naložbe, okoli osemodstotnega pa Kapitalska družba.
• Od leta 2009 so v Elanu odpustili 114 delavcev, a so jih do zdaj na novo zaposlili 108.
• V nemškem Siemensu na leto ustvarijo za tri milijarde evrov prihodkov, na področju proizvodnje vetrnih elektrarn pa imajo 20-odstotno letno rast.

“Privatizacija je razvoj”
Ferko je glede prihodnosti Elana optimističen, zlasti če se bo z zdajšnjo strategijo in načrti strinjal tudi novi lastnik oziroma lastniki: “Elan trenutno stoji bolje od povprečja slovenske industrije, zato v privatizaciji ne vidim nevarnosti, temveč razvoj.”

V diviziji Ski so lani za 20 odstotkov povečali prodajo in ustvarili za 55 milijonov evrov prihodkov. V diviziji Marine je denarni tok rahlo pozitiven, prihodkov pa je bilo za slabih 17 milijonov evrov. Lani so dali na trg jadrnico elan 350, konec lanskega leta pa so razvili še model Elan 210, ki ga bodo začeli proizvajati maja. Letos naj bi v Elanu prodali 144 plovil.

Ekskluzivni dobavitelj
V Skupini Elan je trenutno 900 zaposlenih, od tega v Begunjah 547, po besedah Ferka pa bodo letos na novo zaposlili 59 ljudi.

Dober posel si obetajo tudi od sodelovanja s Siemensom, s katerim sodelujejo od maja, zanj pa izdelujejo orodja in korenske elemente za vetrne elektrarne. Kot je povedal Miro Pristavec, tehnični direktor divizij Ski in Marine, v Elanovi proizvodnji za Siemens dela 30 delavcev, proizvodnjo so morali v celoti prilagoditi, nakup nove opreme in strojev pa je stal milijon evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.