Slovenija
32 ogledov

Elan uspešno nad izgubo

“Bistveno je, da se nam je z bankami pred meseci uspelo dogovoriti za reprogrami Žurnal24 main
Poslovanje. Skupina Elan letos še z izgubo, prihodnje leto brez nje.

Begunje. “Tekoče poslovanje družbe bo letos blizu pozitivnega, denarni tok pa je že pozitiven, kar pomeni, da družba redno poravnava svoje obveznosti,” je o poslovanju in finančni sanaciji Elana Skupine dejal Stojan Nikolić, predsednik nadzornega sveta begunjskega Elana.

V Elanu naj bi letos ustvarili okoli 80 milijonov evrov prihodkov, od tega v obratu v Brnci 18 milijonov evrov, leto pa po Nikolićevih besedah končali z manjšo izgubo. “Prihodnje leto bi, če ne bo zelene zime, morali leto končati brez izgube,” je pojasnil. Letošnja prodaja smuči bo za več kot 20 odstotkov večja od lanske, prodali jih bodo 450 tisoč parov. Podoben obseg poslovanja načrtujejo tudi za prihodnje leto.

Vetrne elektrarne
Testno
. Begunjska družba je začela testno proizvodnjo orodij za izdelavo vetrnic oziroma lopat za vetrne elektrarne, kar ji bo letos prineslo okoli pol milijona evrov.

Delavci prek agencij
Počasnejša in slabša od načrtovane pa je rast Elana Marine, kjer je obseg proizvodnje plovil podoben lanskemu, ko so prodali 122 plovil, letos pa jih bodo, kot je povedal Robert Ferko, predsednik uprave Elana Skupine, prodali 130. Vendar imajo tudi na področju plovil pozitivni denarni tok, za prihodnje leto pa upajo, da bodo dosegli načrtovano prodajo, to je 140 plovil.

Zaradi boljšega poslovanja potrebujejo več delavcev – v Elanu Skupini je trenutno 510 zaposlenih, v celotni skupini pa 800 –, vendar novega zaposlovanja še ne načrtujejo, si pa v vrhuncih proizvodnje pomagajo z najemanjem delavcev prek agencij. Nadzorniki so po pregledu osemmesečnega poslovanja ugotovili, da je letošnje poslovanje v skladu z načrti, končani finančni sanaciji pa bo sledila poslovna, ki predvideva povečanje prodaje. Medtem ko se bodo nadzorniki letos še sestali, saj morajo sprejeti plan za prihodnje leto, pa bo naslednja skupščina lastnikov prihodnje leto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.