Slovenija
18 ogledov

Elektro sloni na trgu

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Elektro Primorska je želel uvesti pogoje, s katerimi bi preprečili oziroma omejili odhod h konkurenci.
 

Že 2.500 prestopov

h konkurenci. Na ministrstvu za gospodarstvo poudarjajo, da o pogodbenih kaznih v primeru odstopa od pogodbe ne razmišljajo vsi ponudniki in da bi prakso veljalo na tem področju poenotiti, in sicer v smeri, ki je ugodnejša za odjemalce. K novemu ponudniku električne energije GEN-I je do zdaj prestopilo blizu 2.500 odjemalcev. Večina s treh območij, med katerimi eno oskrbuje Elektro Primorska.

"Moj račun za elektriko pri Elektru Primorska za marec znaša 183,49 evra. Po informativnem izračunu bi pri podjetju GEN-I za enako porabo plačala 158 evrov. Če to pomnožim z dvanajstimi meseci, razlika ni zanemarljiva, zato smo se odločili za prehod h konkurenci in se odpovedati storitvam Elektra Primorska,” razlaga M. K. iz Izole.

V njihovi hiši so tri stanovanja in za vse porabo meri en dvotarifni števec. Pogodbo z novim dobaviteljem nameravajo podpisati v prvem tednu aprila. S prvim majem naj bi že postali odjemalec električne energije pri novem ponudniku GEN-I.

Skregano s konkurenco
Namere Elektra Primorska, da bi 10. aprila uveljavil nove pogoje za spremembo dobavitelja električne energije, komentira M. K. takole: "To je smešno, po tej logiki bi morala recimo Tušu plačati odškodnino, če bi se na primer odločila, da bom kupovala v Sparu." V Elektru Primorska so se namreč očitno tako zelo ustrašili konkurence, da so oblikovali in tudi že objavili nova pravila igre (direktor Julijan Fortunat jih je podpisal 25. marca, op. p.) oziroma pogoje oskrbe z elektriko. V njih so med drugim celo predvideli, da naj bi jim odjemalci za svoj odhod h konkurenci plačali odškodnino.

Uveden postopek nadzora
Omejevanje prehoda h konkurenci je razburilo odgovorne v vladi, vendar pa na gospodarskem ministrstvu ugotavljajo, da od uprave Elektra Primorska ne morejo in ne smejo zahtevati, da se novim pravilom odpove. Pričakujejo pa, da bodo svoje namere znova kritično pregledali. S tržnega inšpektorata, ki je pristojen tudi za ukrepanje v primeru morebitne nepoštene poslovne prakse, so nam sporočili, da je proti Elektru Primorska uveden postopek nadzora, ki pa še ni končan. Ogorčen je tudi varuh konkurence Jani Soršak. "Preseneča nas zlasti napoved plačevanja 'odškodnine’, k i naj bi jo ob morebitnem odhodu naročnika utrpel elektrodistributer.

Varuh konkurence ponavlja svojo napoved, da bo natančno proučil vsako morebitno omejevanje prehoda gospodinjskih porabnikov električne energije v pogojih liberaliziranega trga elektrike za gospodinjstva. Včeraj popoldne je Elektro Primorska na svojih spletnih straneh objavil, da napovedano spremembo pogojev – preklicujejo. Penalov in drugih omejitev pri odhodu odjemalcev ni več.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.