Slovenija
25 ogledov

Elektronske cigarete le za odvajanje

Tzlepotazdravje 07.12.11, kajenje, cigaret, cigareta, foto: shutterstock Žurnal24 main
Večja zdravstvena opozorila in prepoved močnih aromatičnih snovi.

Odbor za Okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) v Evropskem parlamentu je danes potrdil novo tobačno dirketivo. "Osnovni namen direktive je, da bi manj mladih pričelo s kajenjem," je na Twitterju zapisala evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

Med ukrepi so predvidene nove zahteve glede označevanja in pakiranja. Slikovno in besedilno zdravstveno opozorilo bo moralo pokrivati 75 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže, ki ne bo smela vsebovati promocijskih elementov.

Predlog predvideva prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih izdelkov z značilnimi aromami, pa tudi izdelkov s povečano toksičnostjo in zasvojevalnim učinkom.

Še naprej bo prepovedana bo prodaja tobaka za oralno uporabo (snusa) z izjemo Švedske. Nikotinski izdelki, kot so elektronske cigarete, z vsebnostjo nikotina pod določenim pragom se bodo lahko tržili, če bo vsebnost nikotina višja, pa se bodo lako uporabljali le kot zdravila, za primer nadomestne nikotinske terapije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.