Slovenija
3744 ogledov

Spolno nadlegovanje: Odzval se je urednik s TV Slovenija, ki so ga ovadili

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Urednik, zoper katerega je bila podana kazenska ovadba, pravi, da z ovadbo ni seznanjen.

Na ljubljansko okrožno tožilstvo je bila podana kazenska ovadba zoper urednika osrednjih informativnih oddaj na TVS Jako Elikana. Decembra lani je namreč ena od novinark zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja podala prijavo na policijo. Na RTV Slovenija so včeraj dejali, da z vsebino ovadbe niso seznanjeni, zato zadeve ne morejo komentirati. Primer je prevzela tudi pooblaščenka za preprečevanje mobinga na RTVS.

Na dogajanje se je odzval urednik Jaka Elikan. "Z ovadbo nisem seznanjen. Domnevno se nanaša na naslednji dogodek iz osrednje redakcije (deska) dnevno-informativnih oddaj TV Slovenija, kjer poteka komunikacija med uredniki in novinarji o pripravi oddaj. Že na jutranjem uredniškem sestanku 22. 11. 2022 je potekala razprava o pomanjkanju komunikacije novinarjev z uredniki kot problemu pri pripravi kakovostnih informativnih vsebin," je povedal za STA. "Ena izmed novinark/voditeljic se je odpravljala na terensko snemanje, ne da bi se pogovorila z mano o pripravi prispevkov za oddaji, ki sem ju urejal. Vljudno sem jo nagovoril: kdaj bova pa midva občevala. Očitno je bilo, da se uporabljena beseda nanaša izključno na komunikacijo, pogovor. Ob prisotnosti več sodelavcev sva se o načrtovanih vsebinah tudi pogovorila. Nihče od tedaj prisotnih ni reagiral na najino komunikacijo. Ko je bila situacija naknadno problematizirana, sem se novinarki/voditeljici tudi opravičil, če je mojo komunikacijo napačno razumela kot dvoumno. Nikogar nisem želel prizadeti," je dodal.

"Uporabljena beseda občevati, ki pri delovanju občil ni neobičajna, je bila pri nadaljnji interpretaciji dogodka iztrgana iz konteksta, zmanipulirana in zlorabljena za politične obračune na Televiziji Slovenija in okoli nje. To razumem kot še eno v vrsti ravnanj, s katerimi del kolektiva nenehno ovira delo, ter kot grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo in izvajanje političnega pritiska. Primer je odraz okoliščin, ki presegajo mene osebno. Zavračam očitek, da sem kogarkoli šikaniral na delovnem mestu. Komunikacija v redakciji je zaradi narave dela pogosto dinamična, pod časovnimi in drugimi pritiski. Opisan primer je obravnaval Skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTV Slovenija, ki ni ugotovil kršitev ali nepravilnosti," je v izjavi še zapisal Elikan.

Kaj o besedi občevati pravi slovar?

"občeváti -újem nedov. (á ȗ)
1. opravljati spolno združitev (s kom): pogosto občevati / spolno občevati
// imeti spolne odnose, spolna razmerja: občevati z mladoletnicami
2. knjiž. biti v stiku, sporazumevati se: pisno, ustno občevati / podmornica občuje z zunanjim svetom s periskopom
// pogovarjati se, dogovarjati se: prijazno je občeval z vsakomer / sodišče mu je prepovedalo občevati z njim družiti se, pogovarjati se z njim"

spletni portal fran.si

Na RTV Slovenija so med drugim delo organizirali tako, da do zaključka postopkov vpleteni osebi ne bosta imeli nobenih neposrednih osebnih stikov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Plavi-mil 16:01 17.marec 2023.

    Me prav zanima, katera levičarka radodajka se je dala podkupiti, ker drugače holob ne more vzpostaviti svojih ljudi, se poslužuje z lažnimi obtožbami, podmuklo ,pokvarjeno , če niso mogli z neustavnim zakonom, bodo pa z " občevanjem" samo naivni ji ...prikaži več verjamejo. Kako pride prav izmišljeno spolno nadlegovanje, itak se moški ne nore braniti, tudi če pove resnico,, mu ne verjamejo, kam smo prišli .

  • albert6 14:37 17.marec 2023.

    Ko je pa za pet bank cuzala moški kornet je bilo pa. Vse OK

  • lojs 14:34 17.marec 2023.

    golobarska avtoritarna oblast bo poskrbela, da se bo cel kup urednikov, ki postavljajo njemu neprijetna vprašanja, zamenjalo ... nastavili bodo same take urednike, ki ne uporabljajo besede "občevanje", kar pomeni, da o nadlegovanjih ne bomo več slišali ... res bi rad videl ta film