Slovenija
88 ogledov

En potapljač umrl, drugi je v komi

Potapljanje 325 is Žurnal24 main
Konec tedna se je v okolici Trsta zgodila nesreča. En slovenski potapljač je umrl, drugi se za življenje še bori.

Slovenska potapljača iz okolice Pirana sta se konec tedna potapljala v bližini Trsta. Za 41-letnega biologa se je to končalo tragično, usoda njegovega mlajšega kolega pa bo znana v dveh dneh.

"Po nepreverjenih informacijah sta fanta testirala rebreatherje. To so naprave za potapljanje na zaprt sistem – se pravi, da imaš samo jeklenko s kisikom in notri računalnik dela mešanico zraka, ki jo potrebuješ. Kot kaže, je na obeh rebreatherjih prišlo do neke okvare. Možnosti za te okvare po izjavah naših inšturktorjev sta naslednji: da je bilo premalo kisika oziroma preveč ogljikovega dioksida ali pa so bile jeklenke napolnjene tam, kjer so izpušni plini, torej z monoksidom," nam je povedal Vladimir Ban, načelnik Podvodne reševalne službe in podpredsednik Slovenske potapljaške zveze.

Enega izmed fantov so našli po dveh urah na sedmih metrih, drugega na štirih. Oba sta bila dokaj izkušena potapljača, a vseeno je tu izkušenost relativna. Tu moraš poslušati svoje telo, če kaj ni v redu; začutiš, da je z mešanico nekaj narobe; da ti postane vroče ...
Vladimir Ban

Izkušenost je tu relativna
Policija je rebreatherje vzela za potrebe preiskave. Ob tem Ban poudarja še naslednje: "Postavlja se vprašanje, zakaj se ti fantje ali dekleta ne obrnejo po pomoč k drugim. Mi imamo v Sloveniji dva vrhunska, res vrhunska inštruktorja: Igorja Vrhovca in Dada Podnarja. Oba imata 20-letne izkušnje, od tega 10-letne z rebreatherji. Vse te stvari poznata. In ta Voyager (zaprtokrožni sistem, op. a.) je pri naših fantih poznan kot nezanesljiv."

"On je izjemno fajn fant"
31-letni potapljač, ki je trenutno v komi, je sicer zaposlen na morski biološki postaji v Piranu. "Danes je to za nas prevelik šok. Za nesrečo smo izvedeli, ko smo prišli v službo, in ne vemo nič več. On je izjemno fajn fant in potapljač," nam je povedala ena izmed njegovih sodelavk.

Vzrok nesreče še vedno ni znan. V naslednjih 48 urah naj bi postalo jasno, ali bo ponesrečeni potapljač preživel ali ne.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.