Slovenija
17 ogledov

En protest zatrli, toda ...

Protest v Ljubljani Žurnal24 main
Nasilje. V Mariboru so policisti uporabili solzivec in gumijevke, 22 policistov in protestnikov laže poškodovanih, škode na občini je le za 600 evrov. Širitev. Napovedani novi protesti.

“Na policiste so letele bakle in petarde, odvrgli so tudi tri doma narejene bombe, metali so jajca in granitne kocke. Pol ure za tem smo odredili razpustitev shoda. Zakon določa, da če se udeleženci ne razidejo, jih policija razžene,” je bil odločen direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek.

Videoposnetkov, ki prikazujejo, kako policisti – v operaciji jih je sodelovalo več kot 300 – mirne demonstrante škropijo s solzivcem, ni želel komentirati, jih je pa notranji minister Vinko Gorenak: “Ti ljudje očitno spadajo med tiste, ki kljub večkratnim pozivom prizorišča niso zapustili.” Direktor policije Stanislav Veniger pa je dodal: “Če da policija množici ukaz, naj se razide, to velja za vse. Tako za tiste, ki se upirajo ter kršijo javni red in mir, kot tiste, ki opazujejo.”

Na vprašanje, zakaj so se z množico spopadli frontalno in niso raje poiskali posameznikov, ki so metali granitne kocke in petarde – takšno strategijo so denimo ubrali na protestih študentov pred parlamentom pred letom in pol –, na policiji odgovarjajo: “Tudi to smo počeli. A so se zaradi psihologije množice tudi tisti, ki do takrat niso bili agresivni, obrnili proti policiji. Hkrati se je intenzivnost dogodkov povečevala, ne zmanjševala. Ruvati se je začelo prometne znake in palice. Zato smo posredovali.”

“Ko zadeve eskalirajo tako daleč, je potreben samo še kanček, da celotna zadeva uide izpod nadzora, tako policiji kot organizatorjem nekega shoda,” je razmere ocenil Denis Čaleta z Inštituta za korporativne varnostne študije.

Odrgnine, praske, udarci

“Pregledali smo 22 ljudi, od tega 11 policistov. Tri smo obdržali na opazovanju,” je dejal Roman Košir, predstojnik mariborske urgence v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Med poškodbami so bile najpogostejše odrgnine in opraskanine ter sum na zlome in udarce v glavo.

Na občinskih objektih je za okoli 600 evrov škode. “Razbitih je bilo šest izložb, poškodovanih 12 policijskih avtomobilov – tudi nekaj zasebnih –, trije službeni konji pa so bili površinsko poškodovani. Vseh podatkov še nimamo,” je povedal Lorbek.

Zaradi protestov se je v torek premier sestal s šefoma policije in vojske. Na Facebooku so napovedani še protesti proti vladi 30. novembra, ko naj bi bili tudi v Kranju, nastala pa je tudi skupina proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

 

Aleksandra Berberih Slana | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
"Bilo je, kot da je konec sveta"

Kako ste doživeli proteste?

Ko sem po internetu videla, kaj se dogaja, sem šla preverit okoli muzeja, ali je vse v redu. V središču mesta je bila nepregledna množica, vzdušje je bilo naelektreno in evforično. Videla sem ogenj, slišala nekaj močnejših detonacij, predvsem pa vpitje ljudi. Naenkrat so z ene strani pritekli policisti s čeladami, ščiti in pendreki, z druge pa policisti na konjih. Takrat je počilo. Proti nam se je v trenutku vsula množica ljudi. Oče je v naročju vlekel najstnika, slišala sem kričanje in nekje na trgu je jokal otrok. Preletavati nas je začel helikopter, s katerega so nas pozivali, naj se razidemo, sicer bodo uporabili prisilna sredstva.

Je solzivec dosegel tudi vas?

Slišala sem detonacijo in videla dim. Naenkrat je nastala panika! Mimo mene je pritekel otrok, star od 12 do 14 let, sklonjen. Jokal je, kašljal in govoril, da ne more dihati. Ob njem je bil starš, ki ga je vlekel na varno. Dekleta so kričala, videla sem nekaj mladih, ki so podpirali starejše, za njimi pa dim, solzivec, ki ga je bilo vedno več. Bilo je, kot da bi se približeval konec sveta. Nato pa je prišla policija. Prijateljica me je zgrabila pod roko in dobesedno odvlekla proti gradu, da nas ne bi pohodili. Razmere so postajale neobvladljive.

Komentarjev 6
  • privat 08:12 29.november 2012.

    igor..vseeno je kdo vodi te proteste..bitno je da jih več noben ne more usmerjati ali ustaviti!! gre se da se odmaknejo lopovi te družbe in da zavlada pamet ne pa debilnost

  • Senior 19:45 28.november 2012.

    Pa še res je!

  • Milan Samide 18:26 28.november 2012.

    Politiki že 20 let ne spoštujejo URS njen 26.člen, ki glasi;26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, ...prikaži več, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Oškodovanci so državljani, ki moramo plačevati lumparije teh , ki so vladali in vladajo,USTAVA RS je popolnoma jasna, je to za politike in ljudi na javnih vodilnih položajih preveč???