Slovenija
41737 ogledov

Ena banka vam da za depozit pet, druga pa 1125 evrov

denar bankovci Profimedia
Za enoletni depozit lahko pri dveh slovenskih bankah dobite dvestokrat več kot pri nekaterih drugih. Praviloma je ponudba pri največjih bankah najslabša.

Že pred dvema mesecema smo poročali, da so banke občutno podražile kredite, za depozite pa so le redke ponudile več. Podobno je še sedaj. Čeprav je šestmesečni euribor že 2,36 odstotka, nekatere slovenske banke (med njimi daleč največji NLB in NKBM) še vedno ponujajo mizerne 0,01-odstotne obresti iz časov, ko je bil negativen. Ob tem velja opozoriti, da NLB za 13-mesečni depozit ponuja 0,06-odstotno obrestno mero.

Obresti za depozite so na nove razmere že prilagodile Addiko, Sparkasse, Unicredit in Hranilnica Vipava.

Največ za depozite ponuja Sparkasse, a le novih strankam, ki bi na svoj račun pri Sparkasse prejemale plačo. Ti dobijo 2,25-odstotne obresti za enoletni depozit, nove stranke 1,75-odstotne, starim strankam pa ponujajo enoodstotne.

Addiko za depozit nad enim letom ponuja 2,05-odstotne obresti, 1,65-odstotne obresti pa lahko dobite že za vezavo nad pol leta oziroma natančneje 181 dni. Za vezavo nad 91 dni, ponujajo 1,20-odstotne obresti.

V Unicredit banki za enoletni depozit ponujajo 0,9-odstotno obrestno mero, za sklenitev prek spletne banke pa enoodstotno obrestno mero. Tudi oni imajo posebno ponudbo za nove stranke, ponujajo jim 2-odstotno obrestno mero. 

NKBM je pred dvema mesecema ponujal depozit z variabilno obrestno mero, ki bi zdaj pomenil rekordno ponudbo na trgu, a ga ni več v ponudbi, čeprav je bil pribitek na euribor le 0,01 odstotka.

Nekoliko abstraktne podatke o obrestnih merah je laže razumeti, če pogledamo, koliko obresti dobiš za vezavo 50 tisoč evrov v enem letu. Če bi denar vezal pri NLB, NKBM, SKB in Intesi San Paolo, bi varčevalec po izteku vezave prejel pet (5) evrov obresti. Ob vezavi enakega zneska na Addiko bank pa 1025 evrov.

V Gorenjski banki so napovedali, da bodo 1. decembra zvišali obrestne mere depozitov od 24 do 35 mesecev na 1,40 odstotka.

Gospodinjstva imajo v slovenskih bankah in hranilnicah več kot 25 milijard evrov vlog.

V NKBM niso bili konkretni, ampak so zapisali sledeče: "Obrestne mere Evropske centralne banke so eden izmed ključnih elementov splošnih ravni obrestnih mer v Sloveniji in na mednarodnih trgih, katerim sledimo tudi poslovne banke. Banka skrbno spremlja gibanje ključne obrestne mere ECB in bo v skladu z odločitvami Sveta ECB temu ustrezno prilagajala tudi obrestno politiko."

V Intesi San Paolo so v odgovorih izpostavili, da v primeru kombinacije depozita in naložbe v vzajemne sklade v razmerju 70:30 za depozit ponudijo 1,80-odstotno obrestno mero. Podobne ponudbe imajo tudi druge banke, a jih v primerjavo nismo vključili, ker ne gre za enak produkt kot klasični depozit. 

Depozit je sicer varna naložba, saj za bančne vloge do sto tisoč evrov jamči država. Ogromna večina vsega denarja, ki ga imajo državljani na bankah, je varovana s tem jamstvom, 31. decembra 2021 je bilo zajamčenih vlog kar za 24,37 milijarde evrov.

Država jamči do sto tisoč evrov, v ta znesek pa se upoštevajo sredstva na računu in depoziti. Jamstvo velja za posamezno banko ali hranilnico, lahko ima nekdo 100.000 evrov na eni banki in 100.000 evrov na drugi, pa jamstvo velja za oba zneska. Kredit se od zneska ne odšteje. "Oseba, ki ima pri banki odprt transakcijski račun, na katerem je 3.500 EUR, hkrati ima pri isti banki varčevalni račun, na katerem je zbranih 90.000 EUR, ter kredit v višini 80.000 EUR. V tem primeru zajamčena vloga pri tej banki znaša 93.500 EUR. Kredit oziroma obveznosti vlagatelja do banke se ne odštejejo od prihrankov te osebe oziroma ne vplivajo na višino zajamčenih vlog," pojasnjujejo na spletni stran Banke Slovenije. 

janez.zalaznik@styria-media.si 

Komentarjev 5
  • robi2107 18:53 29.november 2022.

    Vsi komitenti bi morali pobrati svoj denar iz tistih bank, ki se pri 10+% inflaciji delajo norca iz ljudi in jim za njihove prihranke pinuja 0.00000% obresti. Potem pa naj iščejo denar, s katerim bojo dajali kredite, kjer hočejo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:35 29.november 2022.

    Ma lupijo nas banke, lupijo na trgovci, lupijo nas vsi, ki nas lahko. Mi pa čičkamo, plačujemo in smo tiho. Potem pa nas naj lupijo, dokler je kaj lupiti.

  • dusan72 10:13 29.november 2022.

    Sam sebe sprašujem, kaj me mora še lopnit po glavi, da že 5 ali več let ne poslušam računovodkinje in se držim banke Koper. Pa mesečno stroški vodenja računa, pa visa, pa provizije za vsako plačilo preko spleta... Saj to ...prikaži več imajo vse banke, ampak pri Intesa Sanpaolo pa pretiravajo. Hvala za članek, da ste mi osvežili spomin in me malo "brcnili v rit".