Slovenija
46 ogledov

Ena noč za tisoč evrov

Račun bi bil enak, četudi bi pacient z enako diagnozo in enakimi zapleti v bolni Žurnal24 main
Bolnišnica. Cena je enaka – ne glede na to, kako dolgo ste na zdravljenju.
Vsebina. Otrok pride s pljučnico, vnetjem ušesa in dehidracijo v bolnišnico. Dobi antibiotik in infuzijo. V bolnišnici prenoči, naslednji dan je iz bolnišnice odpuščen v domačo oskrbo.

“Otrok je le eno noč preživel v bolnišnici, informativni račun, ki so mi ga poslali na dom, pa znaša skoraj tisoč evrov, natančneje 995,89 evra,” je bil presenečen naš bralec.

Njegova dveletna hčerka je bila v bolnišnico sprejeta zaradi pljučnice in vnetega ušesa. Dali so ji antibiotik in infuzijo, naslednje popoldne pa so jo odpustili v domačo oskrbo.

Vseeno, koliko dni ostanete
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so nam pojasnili, da z računom ni nič narobe. Akutne bolnišnične obravnave se namreč obračunavajo po sistemu skupine primerljivih primerov (SPP).

Račun. Storitev: Zdravljenje v bolnišnici Količina: 1, količnik: 0,84, obdobje: 1 dan. Vrednost: 995,89 evra Stroški, ki jih krije ZZZS: 995,89 evra.

Koliko dni preživite v bolnišnici, ni pomembno. Cena je namreč ob enakih diagnozah, posegih in zapletih enaka in temelji na povprečni ležalni dobi. “Posledično je pri kratkih hospitalizacijah račun navidezno visok, pri dolgih pa nizek,” so še pojasnili.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Le prepisali, ne prilagodili

“Taki razkoraki v trajanju obravnav se ne bi smeli dogajati. To je samo dokaz, da je treba SPP čim prej znova oceniti. Sprotno revidiranje normativov je največja naloga ZZZS, ki je ta ni naredil. SPP so nastali leta 2004, bili so prepisani iz tujega vzora in se do danes niso revidirali,” je opozoril ekonomist Maks Tajnikar.

“Pri takem sistemu je bolnišnica motivirana pacienta čim prej odpustiti iz bolnišnice,” je dejal Aleš Živkovič, direktor instituta INHERC. “Določne posege, denimo karpalnega kanala, v nekaterih bolnišnicah opravljajo ambulantno, kar je za zdravstveno zavarovalnico bistveno cenejše, kot če jih opravljajo hospitalno in zaračunajo po sistemu SPP, kar je bistveno dražje. ZZZS pa ne naredi ničesar, da bi spodbujal stroškovno učinkovitejše izvajanje programov,” je opozoril Živkovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.