Slovenija
60 ogledov

Ženske bodo leta 2133 dohitele moške

Enakopravnost spolov WEF
Svetovni ekonomski forum v poročilu o enakopravnosti spolov ugotavlja, da bo potrebnih 118 let, da bi premostili gospodarski razkorak med spoloma. Slovenija se je na lestvici povzpela za 14 mest, predvsem na račun ženskih ministric.

Svetovni ekonomski forum (WEF) v poročilu o enakopravnosti spolov v 145 državah ugotavlja, da bo potrebnih 118 let, t. j. do leta 2133, da bi premostili gospodarski razkorak med spoloma. "Kljub temu, da je na trg delovne sile od leta 2006 vstopilo četrt milijarde žensk, zaslužijo toliko, kot so moški pred desetimi leti," ugotavljajo v poročilu.

Štiri področja
Lestvica razkoraka med spoloma | Avtor: WEF WEF

Razkorak se je na področjih zdravja, izobrazbe, gospodarskih možnosti in politike v zadnjih desetih letih skupaj zmanjšal le za štiri odstotke, na področju vključenosti žensk v gospodarsko življenje in trg dela pa le za tri. Medtem ko je v 97 državah več visoko izobraženih žensk kot moških, zasedajo več visoko kvalificiranih delovnih mest kot moški le v 68 državah in več vodilnih mest le v štirih. 

Slovenija na devetem mestu

Na lestvici enakopravnosti spolov še vedno vodijo skandinavske dežele. Slovenija se je na lestvici enakopravnosti spolov od lanskega leta povzpela za 14 mest in se uvrstila na spodobno deveto mesto s 0,784 točkami. Na prvem mestu je z 0,881 točkami Islandija, sledijo Norveška, Finska Švedska in Irska. 

Na lestvici prvih deset sta tudi dve neevropski državi, in sicer Ruanda in Švica, ZDA pa so padle za devet mest na 28. mesto.

V Sloveniji najbolj enakopravne v politiki

Slovenija se je najbolje odrezala področju politike, kjer je v primerjavi z lanskim letom dosegla tudi največji napredek, slabše na področju gospodarstva in izobrazbe, najslabše pa na področju zdravja.

Slovenija je na lestvici doživela četrti največji napredek. Od leta 2006 je napredovala na vseh področjih, najbolj na političnem, kjer je 44 odstotkov ministric žensk, v primerjavi z letom 2014, ko jih je bilo le 18. Po Islandiji ima drugi najdaljši plačan očetovski dopust.

Razkorak med spoloma v Sloveniji po letih | Avtor: WEF WEF



Komentarjev 5
  • samo.jst 20:30 20.november 2015.

    Žensk bo več... tako naprej jih bo imel takrat vsak moški lahko pet... in nobena od njih ne bo imela možnosti videti svetlobe brez njegovega privolenja.

  • ojla 17:53 20.november 2015.

    Moški tolažite se, sedaj se kazalci obračajo na vašo stran.Za tole enakopravnost so se morale ženske borit vrsto let. Ni lahko biti mati, gospodinja in povrhu še uspešna poslovna ženska.Ob tem vdoru tuje muslimanske kulture,se že kažejo znaki nenalonjenosti ženskemu spolu.

  • maneken 13:48 20.november 2015.

    he he na sodnijah je 90% sodnic.Vprašanje: ali imajo moški pravniki enakovreden dostop do pravosodnega izpita in teh najlepših služb sodnih funkcionarjev kot ženske. So moški leni, neambiciozni in zapiti? Devetdeset odstotkov!