Slovenija
47 ogledov

Enakopravnost žensk

1/2
Žurnal24 main
Statistični podatki kažejo, da so ženske v Sloveniji v ekonomsko bolj enakopravnem položaju z moškimi kot v večini evropskih držav.

 

Praznik

Dan žena je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Prvič so ga začeli praznovati leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem.

Ob dnevu žena so se po Sloveniji zvrstile mnoge proslave, med drugim v Cankarjevem domu v Ljubljani in v Trbovljah. Predsednik republike Danilo Türk se je s soprogo Barbaro Miklič Türk udeležil proslave ob mednarodnem dnevu žena v Trbovljah, na kateri je imel tudi pozdravni nagovor. V Cankarjevem domu, kjer so prireditev pripravili Mestni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB, aktiv veterank NOB in ljubljanski župan Zoran Janković , je bila slavnostna govornica ministrica za obrambo Ljubica Jelušič . V okviru mednarodnega festivala Rdeče zore v Ljubljani se je ob mednarodnem dnevu žena odvil tudi mimohod po starem mestnem jedru Ljubljane, popoldne pa je bila okrogla miza in zborovski nastop.

Na Slovenski škofovski konferenci so ob tej priložnosti zapisali, da Katoliška Cerkev žensko postavlja v središče civilne družbe. " Njena vloga je nenadomestljiva in vsaka ženska je povabljena, da v polnosti živi svoje dostojanstvo, " so navedli. V zgodovini pa so, kot še menijo na škofovski konferenci, različne družbene, politične, gospodarske ali verske okoliščine negativno vplivale na položaj žensk. Mednarodni dan žena pomeni priložnost za razmislek o aktualnem položaju in dostojanstvu žensk, so zapisali.

So ženske že enakopravne?
Dan je minil v izpostavljanju enakopravnosti žensk. Obrambna ministrica Jelušič je med drugim dejala, da je 8. marec najboljša priložnost, da "se postavimo na stran tistega dela človeštva, ki so mu bile v zgodovini, in so mu marsikje še danes, kršene človekove pravice".

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je spomnila na razkorak med formalnim in dejanskim stanjem. "Se mar še vedno ne dogaja, da smo plačane manj, tudi če opravljamo podobno delo kot moški? Se ponekod še vedno dogaja, da smo izpostavljene spolnemu šikaniranju, pripombam in nadlegovanju? Mar ni še vedno preveč žensk, ki so 'padle po stopnicah', pa si zaradi ekonomske odvisnosti ne upajo iz nasilnega doma?" se sprašuje Kresalova. Dodala je, da mednarodni dan žena simbolizira enakopravnost žensk.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.