Slovenija
31 ogledov

Enega medvedjega mladiča odstrelili

Fotografija je simbolična. Shutterstock
V naselju Primoži v Občini Kočevje so lovci odstrelili enega od dveh mladičev medvedke, ki je zadnjih 14 dni na območju naselij Primoži, Hoče in Mlake povzročala težave. Če se vrne, lahko ustrelijo še drugega mladiča in njo.

Če se bodo težave ponovile, čaka odstrel še drugega mladiča in medvedko.

Upajo, da se je prestrašila

Kot je pojasnila Katja Konečnik iz službe za stike z javnostmi na kočevski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, so se za odstrel mladiča odločili v upanju, da bo medvedka dovolj prestrašena in se ne bo več vračala v bližino naselij.

V ta namen so prejšnji ponedeljek postavili dodatne preže na dveh kmetijah v tej okolici, v nedeljo zvečer pa so nato odstrelili enega od dveh mladičkov v bližini hiš. Po besedah Konečnikove se je kasneje istega dne medvedka vrnila, saj je iskala drugega mladiča, ki se je izgubil. Lovci so se zato odločili, da bodo dežuranje podaljšali, vendar se do danes zjutraj medvedka ni več vrnila.

Odločba za vsak slučaj

Agencije RS za okolje je po besedah Konečnikove zaradi teh težav ponovno izdala odločbo o odstrelu drugega mladiča in mame medvedke. "Lovci bodo vsak dan čakali v bližini ogroženih hiš in če bi se medvedka vrnila, bi sledil odstrel," je dejala. V primeru, da medvedka z mladičem ne bo povzročala več težav in je ne bodo več opazili v bližini naselij, pa po njenih zagotovilih odstrela ne bo.

Prerazporejanje teritorija

Medvedka v preteklosti ni povzročala težav na tem območju, je povedala Konečnikova. So pa po njenih besedah lovci v tem času opazili večje število medvedov v okolici, kar pomeni, da verjetno prihaja do prerazporejanja teritorijev medvedov. "Medvedke z mladiči pa so med šibkejšimi in so tako prve, ki se morajo odmakniti. Ta je očitno zašla na območje teh treh naselij," je dejala Konečnikova.

Odstrel mladičev je sicer eden od dveh postopkov, po katerem ravnajo v takih primerih. Kot je pojasnila Konečnikova, bi se lahko odločili za takojšen odstrel medvedke, vendar bi to lahko povzročilo tudi tudi smrt mladičev, če ti ne bi bili sposobni preživeti brez mame. "Temu so se lovci želeli izogniti," je pojasnila.

Četrtič letos v bližini naselja

V zadnjih mesecih je to že četrti primer, ko so v bližini naselij opazili medveda. Maja so zabeležili dva napada medveda na ljudi. V bližini Velike Slevice v Občini Velike Lašče je medvedka napadla žensko, na cesti nad vasjo Zapotok v Občini Ig pa je medved napadel moškega. Sredi aprila pa so na območju med Velikim Kozjem in Lovrencem v bližini Sevnice opazili medvedko z mladiči.

Komentarjev 4
  • graff 14:59 23.julij 2012.

    Dejstvo je da je danes dvakrat več medevedov kot leta1980- Zelo veliko je na to vplivala vojna v BiH in na Hrvaškem, saj so mnogi medvedje od tam , zaradi vojne, našli mir v naših gozdovih in seveda populacija se ...prikaži več je povečala. Danes najdemo medvede na Jelovici, Pokljuki, Zgornjesavski dolini, kjer jih pred desetletjem še ni bilo, v Karavankah, Krasu , Tolminskem, Bovškem in drugod. Medevedov je preveč in v prihodnje lahko pričakujemo še marsikaj. Na dolenjskem na Travi (loški potok) ljudje zvečer in ponoči sploh ne hodijo iz hiš, ker si tega ne upajo več, saj se medvedje sprehajajo po vaseh , kar se je pred 50 leti zgodilo izjemno redkokdaj, danes pa je to praksa, predvsem zaradi nenormalnega prirasta.Kmetje iz Sr, Vrha nad

  • albert 10:41 23.julij 2012.

    Eu je dala direktivo o ukinitvi mrhovišč. In lačni medvedje prihajajo v naselja. Zakaj taka direktiva ne vem vem pa to, da bi Slovenija morala imeti glavno besedo pri tem ker smo ena redkih držav v EU kjer sploh še ...prikaži več živijo medvedi drugod so iztrebljeni. Vendar to od slovenskih hlapcev ni za pričakovati raje jih še mi iztrebimo. Pa verjetno tudi lovci pospravijo več živali kot je to dovoljeno.

  • sasquatch 09:34 23.julij 2012.

    a na kočevskem pa kr medved? majko mila kam gre ta svet...