Slovenija
104 ogledov

Enega pokopal, IUV bi rešil

Na naslovu Pomurskih pralnic ni table, prav tako ne na naslovu, kjer je registri Žurnal24 main
Kupec IUV je svoje delavce nezakonito odpustil. Dolguje jim plače. Kupuje za 11 milijonov, delavcem dolguje nekaj deset tisočakov.

Domnevni rešitelj IUV Jernej Štuhec je svoje delavce v Invalidskem podjetju (IP) Pomurske pralnice nezakonito odpustil. Odločitev sodišča, da je bilo res tako, je že pravnomočna. Poleg tega jim dolguje plače, izvršbe, ki so že pripravljene, pa najbrž ne bodo izplačane, saj je podjetje v stečaju. Štuhec, ki za IUV obljublja 11 milijonov evrov in računa na pomoč države, sedmim nekdanjim delavcem, med njimi je pet invalidov, dolguje nekaj deset tisočakov.

 

Kaj pa stari računi?

O neporavnanih terjatvah možnega kupca IUV do delavcev Pomurskih pralnic je sindikat obvestil tudi ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki smo ga prosili za komentar.

"V zadnjem času se pojavljajo nekateri čudni rešitelji, ki bi z denarjem ali poroštvom davkoplačevalcev radi rešili podjetja. Pri tem nas pogosto delavci sami opozarjajo na njihova sporna ravnanja v preteklosti. Država nima zakonske podlage, da bi dajala poroštva ali posojila za nakupe podjetij. Tudi vsebinsko bi bilo napačno, če bi se denar davkoplačevalcev porabljal za take nakupe, posebno če imajo posamezniki neporavnane račune iz preteklosti. Podjetniki bi že lahko spoznali, da se podjetja kupuje in prevzema z lastnim denarjem, ne pa z denarjem davkoplačevalcev. Predvsem pa morajo poravnati svoje obveznosti iz preteklosti."

Na vprašanje, zakaj jim ne plača, odgovarja, da mu niso dali priložnosti. “Iz svojega denarja sem dal vsakemu pol plače, pozivam jih nazaj na delo,” pravi. Dodaja, da so mu bila podjetja, ki so zdaj v stečaju, dolžna več kot sto tisoč evrov in da čaka na poplačilo iz stečajne mase. Tega pri dveh podjetjih ne bo, pri enem pa je dobil 869 evrov. Pravi, da je ponudil tudi, da bi podjetje Solidarnost prevzelo terjatve do delavcev.

Namesto plače odpoved
“Tri mesece in pol smo delali brez plač, namesto teh nam je prinesel odpovedi,” pravi delavka, ki ne želi biti imenovana. Dodaja, da je zaradi njega že eno leto brez vsega. Če bi bila brezposelna, bi se kot invalidka lahko prijavila na ZPIZ (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije) in dobila pomoč, vendar tam pravijo, da je odpoved nezakonita in naj gre nazaj v službo. Na naslovu, kjer naj bi bile IP Pomurske pralnice, pa tega podjetja ni, smo preverili včeraj.

Brez treh plač, regresa in brez službe je ostal tudi Stanko Benkovič. “Če bi vedel, kdo je sindikalni predstavnik v IUV, bi ga poklical in mu povedal, kakšen človek je Štuhec,” pravi. “Zdi se mi neumno, če bi mu država še kaj dala. Tisti delavci, ki jih bo on zaposlil, bodo zagotovo delali največ šest mesecev, potem pa jih bo nagnal, tako kot je nas. Ne vem. Žal mi je teh delavcev, če bodo šli k njemu delat,” pravi in dodaja, naj Štuhec najprej poplača to, kar je dolžan njim, potem pa naj kupuje novo podjetje. Drug delavec pa je še ostrejši: “To ni človek, ki bi lahko vodil podjetje. Če bi imel živino, mu je ne bi zaupal, da bi jo gnal na pašo.”

Danes na občini
Štuhec ima danes o reševanju IUV sestanek na Občini Vrhnika. Rok za sklenitev pogodbe se izteče 28. oktobra. Le dan prej se izteče rok, do katerega morajo svoje terjatve v stečajnem postopku prijaviti opeharjeni delavci. Zelo verjetno je, da ne bodo dobili ničesar, saj “dolžnik nima nobenega premičnega in nepremičnega premoženja”.

Država naj preveri - miniintervju s Slavkom Zalarjem, sindikalistom IUV:
Ali veste, da možni kupec IUV svojim nekdanjim delavcem dolguje plače?
Ne, o tem zagotovo nismo obveščeni, smo pa zahtevali, naj se preveri verodostojnost kupca. Te možnosti sindikat nima, jo pa imajo lastniki in država.

Kako ocenjujete ponudbo podjetja Solidarnost?
Prejšnji teden smo imeli sestanek s stečajno upraviteljico. Ponudbo lahko pozdravimo, mislim, da bi bila lahko uspešna. Treba pa je zagotoviti varovalke, da ne pride do kakšnih anomalij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.