Slovenija
67 ogledov

Energija plus dol, Gen-I gor

golob Benjamin Kovač
Cene elektrike. Mariborska Energija plus bo nižala cene, Gen-I pa bo kljub dvigu ostal najugodnejši.

"Najpozneje do maja bi radi znižali cene električne energije za dva do pet odstotkov, prihodnje leto pa še za pet do osem odstotkov," je napovedal Bojan Horvat, direktor podjetja Energija plus. Pri podjetju Gen-I pa so prav včeraj napovedali zvišanje cene: s 1. marcem se bo cena elektrike za gospodinjstva zvišala za 8,8 odstotka.

Spremembe 1. marca

Kljub povišanju cen bo Gen-I ostal najugodnejši ponudnik, obljubljajo pa tudi, da nove cene ne bodo zviševali vsaj do 31. decembra 2014. “Cene električne energije nismo spreminjali že štiri leta. Ko so se leta 2011 začele prve podražitve za vsa slovenska gospodinjstva, smo dali javno zavezo, da do 30. junija 2012 cen ne bomo dvignili. Zavezo smo izpolnili, saj smo v vmesnem času ceno celo nižali,” je pojasnil Golob.

Trenutno ima Gen-I za okoli 17 odstotkov nižjo ceno električne energije od mariborske Energije plus, tudi zato je to lani zapustilo okoli devet tisoč odjemalcev, v zadnjih štirih letih pa nekaj čez 12 tisoč. “To je okoli osem odstotkov vseh naših odjemalcev. Seveda se pozna – vsaka kilovatna ura se pozna,” je dejal Horvat. Kljub temu bodo v podjetju, ki ga vodi, poslovno leto 2012 zaključili pozitivno, z okoli 1,4 milijona evrov dobička. Skupina Gen-I je po besedah Goloba lansko leto sklenila z 8,2 milijona čistega dobička, kar je sicer manj kot v 2011, a več, kot so načrtovali.

Na udaru podjetja

Odjemalci bodo od danes plačevali višji prispevek za obnovljive vire. “Povprečno bo znesek na položnici za 35 evrov na leto višji. Večji učinek ima zvišanje za poslovne kupce. Naš največji odjemalec, to je Impol, bo moral na leto zagotoviti 600 tisoč več sredstev za pokrivanje prispevka,” je še povedal Horvat. Golob je opozoril na primernejši nemški model porazdelitve bremena, kjer se je prispevek relativno bolj povečal gospodinjstvom in manj udaril po konkurenčnosti gospodarstva. “Gospodinjstvo preživi, če se položnica dvigne za nekaj evrov na mesec, podjetje propade, če mora dati milijon več na leto,” je dodal. To utemeljuje tudi z dejstvom, da je kljub do zdaj 15 evrov nižjemu mesečnemu računu pri Gen-I odstotkovno relativno malo ljudi menjalo dobavitelja.

Komentarjev 2
  • ennanova 19:04 01.februar 2013.

    Kriza 2.0Zakaj se kriza ne poslavlja? Preden odgovorimo na to vprašanje, razmislimo, zakaj gre največjim finančnim ustanovam, skladom, “investitorjem” oziroma špekulantom tako dobro, medtem ko večji del sveta dobesedno “crkava”. http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/765-kriza-20

  • puys 08:21 01.februar 2013.

    Vzemi ljudem in daj kmetu, še en v seriji prispevkov za njih.