Slovenija
95922 ogledov

Eni bodo ta mesec od Zpiza dobili 36 evrov nižje nakazilo, drugi ne

upokojenci Saša Despot
V četrtek, 28. decembra, bo izplačana decembrska pokojnina. Nekaterim upokojencem bodo od pokojnine še zadnjič odtegnili premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, drugim ne. Zadnjič bo izplačan dodatek v višini1,8 odstotka.

Nekaterim upokojencem bo Zpiz ob izplačilu še zadnjič odtegnil premijo za dopolnilno zavarovanje, drugim pa ne, odvisno od tega, pri kateri zavarovalnici imajo sklenjeno zavarovanje.

"Upokojencem, ki imajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno pri Vzajemni zdravstveni zavarovalnici, d. v. z., je zavod premijo nazadnje odtegnil ob izplačilu novembrskih pokojnin, saj se je premija plačevala vnaprej. Upokojencem, ki imajo sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje pri Triglav zdravstveni zavarovalnici, d. d., ali pri Generali zavarovalnici, d. d., pa bo zavod premijo za to zavarovanje nazadnje odtegnil konec decembra 2023 ob izplačilu decembrskih pokojnin," so pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Zamrznjena premija dopolnilnega zavarovanja znaša 35,67 evra.

Za upokojence, ki so dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali sami prek plačilnega naloga, to seveda ne velja.

Z novim letom se dopolnilno zavarovanje ukine, uvede se nov obvezni zdravstveni prispevek, ki ga bo Zpiz odtegoval od pokojnine. "Z izplačilom januarskih pokojnin bo zavod začel z odtegovanjem obveznega zdravstvenega prispevka od pokojnin tistih upokojencev, za katere ni predvideno plačilo obveznega zdravstvenega prispevka iz proračunskih sredstev," so pojasnili na svoji spletni strani.

Upokojenci, ki so bili doslej oproščeni plačila dopolnilnega zavarovanja, bodo oproščeni tudi plačevanja obveznega prispevka.

"Zavodu ni potrebno pošiljati dokazil o upravičenju, da je za določenega uživalca obvezni zdravstveni prispevek dolžna plačati Republika Slovenija. Glede na to, da bo za določene uživalce obvezni zdravstveni prispevek dolžna plačati Republika Slovenija, v takem primeru zavod ne bo odtegnil zneska obveznega zdravstvenega prispevka v breme uživalca. Podatke o navedenih posebnostih bo zavod pridobil od upravljalcev podatkov, zato upravičencem ni potrebno zavodu pošiljati dokazil ali posebnih vlog v izogib dvojnemu plačilu tega prispevka," so pojasnili na Zpizu.

Decembra še zadnjič dodatek, potem pa ...

Decembrska pokojnina bo izplačana z 1,8-odstotnim dodatkom, ki so ga za november in december uvedli zato, da so izpolnili obljubo, da bo zagotovljena pokojnina letos najmanj 700 evrov.

Prihodnje leto se bo pokojnina prvič redno uskladila že januarja. Čeprav za izračun uskladitve še ni vseh podatkov, ki jih predvideva zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, se bo pokojnina uskladila skladno z napovedmi o rasti plač in inflaciji v letošnjem letu, uskladitev bo tako 8,2-odstotna.

Pri izračunu povišice se 1,8-odstotni dodatek, ki je bil izplačan novembra in bo decembra in se mu uradno reče povečani del prejemkov, ne upošteva. Izračun povišice se bo opravil od decembrske pokojnine brez dodatka, ki je pri večini enaka oktobrski pokojnini.

Koliko bo znašala redna uskladitev za leto 2024, bo znano februarja, ko bo statistični urad objavil podatek o decembrskih plačah. Ob izplačilu februarskih pokojnin se bo poračunala tudi razlika do izplačila, ki je bilo izvedeno januarja.

Po trenutno dostopnih podatkih kaže na 9,1-odstotno uskladitev, kar je več, kot je bilo predvideno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Plavi-mil 08:07 27.december 2023.

    Naj gre ta ptičja vlada s pujso pepo vred v 3PM in to čimprej.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 21:49 26.december 2023.

    @Garancija, Kakšne Neumnosti klatiš???? Upokojenci smo denar za pokojnine vplačali sami in nam ga nihče ne daje. Če pa kdo tako misli in čuti, naj to razreši z državo; bivšo in sedanjo; saj nobena ni znala gospodariti z našim denarjem. ...prikaži več V urejenih državah vplačani denar zadostuje za dostojne pokojnine in še marsikaj več!!! AMEN!

  • franc32 14:55 26.december 2023.

    Vedno se piše veterani , na pa veterani ki so brez poselni,invalidi in brez dohodka . Se strinjam da slednji imajo prevoz zastonj. Vendar se ne napiše VETERANI posplošeno.