Slovenija
23 ogledov

Eni zapuščajo Barje, drugi vztrajajo

Črna vas
1/25
Žurnal24 main
Nekateri prebivalci Ljubljanskega barja so že zapustili domove, večina bo vztrajala v njih. Ljudem živila dostavljajo s čolni.

Predstavniki civilne zaščite in vojske bodo preselili le tiste od približno 400 prebivalcev, ki bodo na to pristali, so sporočili iz oddelka za civilno zaščito na ljubljanski mestni upravi. Začasno jih lahko preselijo v Logatec, vendar so se tisti, ki so se odločili za selitev, odločili za nastanitev pri sorodnikih ali znancih. So pa reševalci ljudi, ki ne želijo zapustiti domov, opozorili, da voda še ne bo upadla. Zagotovo pa ne bo množične evakuacije, kot je bila sprva napovedana.

Vič: voda do srede
Spodbudnejše so razmere na Viču. Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant je za zurnal24.si dejal, da voda počasi odteka. "Če nam bo uspelo do srede vse počistiti in če bo vodostaj to dopuščal, bo to uspeh," je dejal Balant in dodal, da je zalitih prek sto tisoč objektov.

Zahvala policistom

Balant se zahvaljuje policistom, ker so zelo "korektno priskočili na pomoč. Ker so ves čas varovali območja, ki so bila zalita, da ne bi prihajalo do kakšnih kriminalnih dejanj."

Prav zato so na pomoč poklicali tudi gasilce iz drugih krajev po državi. Iz Gorenjske je včeraj Ljubljančanom na pomoč priskočilo 90 gasilcev, 130 gasilcev pa se je ponoči pripeljalo iz Murske Sobote.

Danes pa se je v pomoč vključilo tudi 150 pripadnikov Slovenske vojske. "Enako število gasilcev načrtujemo tudi za jutri. Nato bomo ocenili, kako naprej."

Vode prej niso mogli črpati
Balant ob tem tudi vsem tistim občanom, ki so bili mnenja, da so se gasilci prepočasi odzivali na klice na pomoč, odgovarja, da gasilci vode iz objektov niso mogli začeti črpati, dokler se Gradaščica ni začela umikati.

"Vode nimaš kam odlivati. Ne moreš je črpati iz kleti, po drugi strani ti pri oknu priteče nazaj. Največ bojazni smo imeli, da tega ljudje ne bodo razumeli," pravi sogovornik in dodaja, da so v soboto in nedeljo aktivirali tudi Rdeči križ, da so njihovi predstavniki prišli do vseh tistih, ki so bili zaliti, in da so jim povedali, zakaj ni reševalcev. "Poskušali smo vzpostaviti stik, koliko smo bili uspešni, pa bomo še videli."

Na Viču spet elektrika

Iz Elektra Ljubljana so sporočili, da so na področju Viča njihove ekipe očistile in osušile večino transformatorskih postaj in priklopile odjemalce, kjer je bilo mogoče.

"Nepriklopljene so ostale le postaje, ki so še vedno delno zalite z vodo. Na področju Dolenjske in Suhe krajine se čaka, da začnejo vodotoki upadati, da bo mogoče začeti varno priklapljati odjemalce."

Brez elektrike naj bi bilo po zadnjih podatkih okoli 150 odjemalcev.

Zaprti nekateri vrtci
Vse šole in vrtci v prestolnici so, kot so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana (MOL), normalno odprti.

Izjema so le nekatere enote Vrtca Viški gaj. Gre za enote Kozarje (Hacetova ulica 13), Bonifacija (Ulica Malči Beličeve 20), med tem ko bo enota Zarja (Reška ulica 31) jutri znova odplra vrata.

Razpored oddelkov za začasne lokacije si oglejte na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.