Slovenija
16 ogledov

"Eno neumnost bi nadomestili z drugo"

Edi Pucer Barbara Milavec
Edija Pucerja, ki ga poznamo kot voditelja informativne oddaje na Pop TV, je razburilo mnenje Miroslava Gregoriča, ki je razmišljal o nadomestitvi Teš 6 s plinskim terminalom v Kopru.

Primorca Edija Pucerja je razburilo mnenje Miroslava Gregoriča, svetovalca na področju energetike, ki je razmišljal o "terminalu za utekočinjen plin v tandemu s plinsko kogeneracijo v Kopru (oboje z bogato udeležbo zasebnega kapitala)" namesto Teš 6.

Pucer opozarja na množično javno nasprotovanje plinskim terminalom v Tržaškem zalivu, na ekološka in varnostna tveganja in pobudo okoljevarstvenikov za celovito zaščito severnega Jadrana.

Gregorčič v Dnevnikovem Objektivu tako kot argument za terminal navaja prepričanje, da bodo Italijani "svoj" terminal v vsakem primeru zgradili, ne glede na nasprotovanje Slovenije in znatnega dela italijanske javnosti, se razburja Pucer in pravi: "Če bodo terminale zgradili Italijani, pravite, jih dajmo pa še mi! Pa tudi če s tem mimogrede uničimo naš košček obale in žrtvujemo lokalno prebivalstvo."

"Hvala lepa za takšno energetsko politiko"

Z Gregoričem se strinja, da pri gradnji plinskih terminalov lahko računamo na "bogato udeležbo zasebnega kapitala", in se sprašuje, le kdo ne bi vlagal v energetski objekt, ki mu že vnaprej zagotavlja bogate dobičke in moč, ki jo prinaša nadzor nad dragocenimi energenti, vsa tveganja in posledice onesnaževanja pa lahko odloži na lokalno skupnost.

V primeru tega scenarija bi Slovencem "spet ostala le vloga hlapcev, ki so v tem primeru za nekaj drobtinic (v pravih žepih seveda) pripravljeni zabarantati svoj dragoceni izhod na morje."

Komentarjev 1
  • Aleš Kocjan 17:42 01.marec 2012.

    Skrpucalo od prispevka. Mankajo osnovni podatki kdaj, zakaj ...