Slovenija
18726 ogledov

Eno redkih brezplačnih parkirišč v centru Ljubljane po novem plačljivo

Parkirišče pred Ljubljanskim gradom Profimedia
Parkiranje na območju Ljubljanskega gradu kmalu ne bo več brezplačno. Še več: ura parkiranja bo vse prej kot poceni.

Eno redkih parkirišč v centru Ljubljane, ki je kljub uvedbi novih in novih parkirnin dolga leta ostalo brezplačno, je parkirišče pred Ljubljanskim gradom. A ob številnih dogodkih na turistično eni najbolj obiskanih znamenitosti v Sloveniji je parkirnih mest hitro zmanjkalo, ljudje pa so svoje jeklene konjičke puščali kar na pločniku ob cesti, ki vodi do Ljubljanskega gradu. 

Številne pritožbe in mnogokrat parkirni kaos na samem vrhu pa je pristojne spodbudil k temu, da bo brezplačnemu parkiranju pred Ljubljanskim gradom odklenkalo, poroča Dnevnik. Omenjeni časopis namreč piše, da je Javni zavod Ljubljanski grad s podjetjem Elbi 25. avgusta sklenil pogodbo, vredno 89.900 evrov. Po pogodbi ima omenjeno podjetje 90 dni časa (torej najkasneje do 23. novembra), da uredi parkirni sistem z ustrezno digitalno signalizacijo. Med drugim je pred vstopom na cesto, ki vodi na Ljubljanski grad, predvidena signalizacijska tabla, ki bo vodila evidenco prostih parkirnih mest, tako da bo lahko voznik, še preden bo prispel na parkirišče, vedel, ali je na vrhu sploh kakšno prosto parkirno mesto.

Parkiranje po novem ne bo poceni

Cenik je svet zavoda Ljubljanski grad potrdil že maja letos: za prvo in drugo uro parkiranja bo treba odšteti 2 evra, za vsako nadaljnjo uro pa 2,5 evra. V kolikor bi avtomobil na gradu tako imeli parkiran tri ure, bi odšteli kar 6,5 evra. Parkiranje na najbolj prepoznavni ljubljanski turistični točki bo tako dražje, kot je praksa z mestnega središča, pa tudi dražje od javnih parkirnih hiš (npr. parkirna hiša Kongresni trg). 

Kot dodajajo pri Dnevniku, bo parkiranje mogoče od 8. do 23. ure, ko bo zapornica na začetku Ceste slovenskih kmečkih uporov odprta. Po 23. uri dostop na vrh ne bo mogoč.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Kmodri 21:47 20.september 2023.

    Čas je, da v svojem gozdu uveden gozdnino (za sprehajanje in nabiranje gozdnih sadežev)!

  • Avatar jezeran
    jezeran 17:32 20.september 2023.

    Bodo parkirali pa kot do sedaj na cesti na grad, redarjev tako ali tako ni.

  • Soljatar 15:47 20.september 2023.

    parkirišče pred samim gradom bi bilo potrebno kompletno ukiniti in urediti park.