Slovenija
63 ogledov

Eno še vedno pogrešajo

slovenija 13.06.13, slika, kip, kultura, umetnina, umetnine, parlament, DZ, foto Anže Petkovšek
Umetnine. V državnem zboru jih imajo več kot 200, ene izginule pa še vedno niso našli.

Na letošnjem Beneškem bienalu je v svoj projekt slovenska predstavnica Jasmina Cibic vključila tudi 11 tihožitij iz državnega zbora (DZ). Posodili so jih za čas bienala, umetniška dela iz svoje zbirke pa tudi sicer posojajo različnim galerijam.

V DZ je več kot 200 umetniških del – slik, grafik, skulptur, mozaikov, freska in podobno, je povedala Karmen Uglešić, tiskovna predstavnica DZ. Razstavljena so na hodnikih, v sejnih sobah, preddverjih in tudi v pisarnah poslancev, nekatera pa so shranjena v depoju. "Iz razumljivih razlogov o finančni vrednosti, načinu nadzora in varovanju ne moremo govoriti," je povedala Uglešićeva. Zatrdila je, da so vsa dela natančno popisana, da z njimi ravnajo skrbno in jih redno restavrirajo.

Groharja še pogrešajo

Vendar pa še zdaj ni pojasnjeno izginotje slike Ivana Groharja iz ene od pisarn. "Kaznivo dejanje do zdaj še ni bilo raziskano, storilci še niso bili ugotovljeni oziroma slika še ni najdena," so povedali na policiji, ki primer preiskuje od septembra 2008. Takrat so jih, kot so poročali mediji, iz državnega zbora obvestili, da pogrešajo sliko. Ob popisu leta 2006 je še visela v tajništvu podpredsednika DZ. Ko so leta 2007 ugotovili, da je slika izginila, je to funkcijo opravljal Sašo Peče, najprej poslanec SNS in nato stranke Lipa. Peče je medijem o tem dejal, da ni vedel, da je pisarno krasila Groharjeva slika.

Šlo naj bi za sliko Polje s kozolcem, po poročanju medijev pa naj bi bila vredna okoli sto tisoč evrov. To je primerljivo z vrednostmi treh Groharjevih slik, ki so bile leta 2011 ukradene iz škofjeloškega muzeja in so bile ocenjene na od 20 do 30, 80 in sto tisoč evrov.

Za varnost je poskrbljeno

Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije (NG), je ocenila, da je za varnost umetnin v DZ dobro poskrbljeno in da se opravljajo inventure. Ni pa mogla narediti primerjave z varnostjo v NG, saj gre za različne vrste prostorov. Dodala je, da klimatski pogoji ne morejo biti nikjer boljši, kot so v bolje opremljenih muzejih, a da je "ena od funkcij umetnin tudi njihova reprezentativnost".

Komentarjev 9
  • privat 13:46 15.junij 2013.

    ja verjetno je slike ukradel primož trubar?'

  • allstarr111 13:12 15.junij 2013.

    Ja ni glih tko, piše namreč da je izginila in Saškotove pisarne v času ko je on tam služboval, in da je leto prej še bila tam, se pravi je izginila v letu 2007-2008, pravijo še da naj Saško nebi ...prikaži veči vedel kako dragocena slika visi tam, jest to vse verjamem, in tud verjamem da ni vedu, kaj bo čoban vedu kdo je grohar kaj šele kok je vredna njegova slika, jest bi šel na instinkt in pogledal pri teanjih ožjih prijateljih :)

  • mph 13:11 15.junij 2013.

    No, iz tega vidika pa se strinjam s tabo. Generalno gledano je novinarstvo res poden pri nas. Še posebaj, ko gre za delikatne zadeve, npr. spolni prestopki, gospodarski kriminal, ... bi se morali bistveno bolj temeljito prepričati, preden kaj navržejo ...prikaži več ven. Ampak konkurenca je tukaj precejšnja, pa koga briga. Sicer pa je to kulturo očitnega laganja in manipuliranja, kjer je v neki "resnici" prave resnice morda 5% ali manj, partijska SDS s svojim dosmrtnim vodjo.