Slovenija
20 ogledov

Enoti grozi zaprtje

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Romski vrtec. Brez gradbenega in uporabnega dovoljenja. Postopek legalizacije v teku.

Zaradi anonimne prijave na Inšpektorat RS za okolje in prostor je pod drobnogledom začasna enota Vrtca Trebnje, ki deluje v romskem naselju Hudeje. Naselje namreč še ni legalizirano; tako tudi stavba, v kateri je urejena enota Romano in je v lasti romskega svetnika Matije Hočevarja, nima potrebnih dovoljenj za delovanje.

15 romskih otrok je v tem šolskem letu vpisanih v enoto Romano Vrtca Trebnje.

Zdaj boljši obisk
To je žalostno. Tisti, ki je enoto prijavil inšpekciji, ni imel dobrih namenov,” je bil prepričan Hočevar. “Nekdanji romski oddelek v Trebnjem je obiskovalo zelo malo otrok, sem pa jih hodi po 14 ali 15. Če ga bodo zaprli, otroci ne bodo več hodili v vrtec in ne bodo imeli potrebnega znanja,” je poudaril. “Dal bom vse od sebe, da bi ljudem dopovedal, kako pomemben je ta vrtec za naše otroke, in da bodo tudi drugi izvedeli, kaj se dogaja, ker se ne bi smelo,” je povedal in dodal, da odločbo inšpektorja o nadaljnji usodi enote še pričakujejo.

Župan ni zaskrbljen
Ta vrtec je – tako kot druge zgradbe v naselju – v postopku pridobivanja dokumentacije in pozneje gradbenega dovoljenja. To bo tudi osnova za pridobitev uporabnega dovoljenja,” je izpostavil župan Alojzij Kastelic, ki je prepričan, da večjih težav pri tem ne bi smeli imeti. “Ko se je inšpektor najavil in smo se prvič pogovarjali o tem, je bila zadeva videti precej katastrofalna. Vendar nam je z dialogom in pametnim pristopom uspelo približno začrtati nadaljnji potek reševanja v prihodnjih mesecih,” je pojasnil in dodal, da se je s šolskim ministrom Igorjem Lukšičem že pogovarjal o gradnji novega vrtca v naselju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.