Slovenija
8 ogledov

Enotno proti nasprotnikom

tribuna, Borut Pahor
1/12
Žurnal24 main
Koalicijski trojček je strnil vrste in se odločno postavil nasproti kritikom arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško.

Predsednica LDS Katarina Kresal, predsednik Zares Gregor Golobič in premier Borut Pahor so se na posebni javni tribuni zavzeli, da bi volivci na referendumu 6. junija podprli arbitražni sporazum.

Premier je med drugim vnovič komentiral stališča Slovenskega panevropskega gibanja, ki je v torek pozvalo k zavrnitvi arbitražnega sporazuma, in besede Tineta Hribarja, da je arbitražni sporazum "akt kolaboracije z okupatorjem".

Po mnenju premierja bi okupacija pomenila "najmanj blokiranje pogajanj, če ne vojne intervencije". Razumnike tudi sprašuje, ali mu lahko kdo pove, kje je poštena meja med Slovenijo in Hrvaško.

Premier je na tribuni komentiral tudi oceno predsednika SDS Janeza Janše v ponedeljkovi oddaji Polemika, da sporazum arbitrom celo "prepoveduje", da bi določili teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem.

Poudaril je, da do Janše sicer nima kakšnih političnih ali osebnih zamer, "ampak ta je pa malo prehuda". Janša bi po njegovem moral upoštevati, da je v sporazumu zapisano, da je naloga arbitražnega sodišča, da določi stik Slovenije z mednarodnimi vodami in da je v izvirniku uporabljena beseda "junction".

Golobič v izjavah razumnikov vidi agresivnost
Predsednik Zares Gregor Golobič torkove izjave akademika in pisatelja Borisa Pahorja, Tineta Hribarja in predsednika gibanja Franceta Bučarja vidi kot agresivnost, s katero želijo omenjeni "nadomestiti argumente, ki očitno manjkajo za nasprotovanje sporazumu". Po njegovem bi razumniki morali "staviti na moč argumentov, ne na argument moči".

 

Predsednica LDS Kresalova je poudarila, da v stranki absolutno podpirajo sporazum. Kot je dejala, namreč podpirajo politiko, ki rešuje probleme, medtem ko del politike tega ne želi, saj kampanjo gradi na negativni politiki. Izpostavila je, da je res veliko kritik tega sporazuma, vendar pa ne dobijo odgovora, kaj bi bilo bolje.

Po mnenju Kresalove Slovenija danes nima stika z odprtim morjem, prav tako danes ne velja stanje na dan 25. junija 1991. Vse to bi Sloveniji prinesel arbitražni sporazum, poleg tega pa še premik schengenske meje na Hrvaško, boljše medsosedske odnose in močnejše gospodarsko sodelovanje.

S tem so odgovorili na kritike treh intelektualcev Borisa Pahorja, Franceta Bučarja in Tineta Hribarja, ki so v torek dejali, da je sporazum sovražen za Slovenijo. 

Hribar je tako med drugim dejal, da je arbitražni sporazum "akt kolaboracije z okupatorjem". Celotno poročilo si preberite v povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.