Slovenija
451 ogledov

Epidemija bi lahko občine pahnila čez rob

Matjaž Rakovec MO Kranj
Župane skrbi, da bi občine v času epidemije padle v likvidnostne težave.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je poudaril, da so župani "v prvi bojni liniji", ko se zoperstavljajo novemu koronavirusu. Po njegovih besedah župane skrbi, da bi občine v času epidemije padle v likvidnostne težave, zato so zadovoljni s povabilom v vladno delovno skupino za pripravo ukrepov. Ocenil je, da sodelovanje med občinami in vlado poteka dobro. 

"Svojo vlogo in večja pooblastila smo dobro izkoristili in pripomogli k zmanjšanju širjenja. Danes je bil posredovan predlog, da je treba tudi v normalnih razmerah povečati pooblastila županov in tako povečati gospodarski in socialni razvoj po občinah," je v sredo pojasnil župan.

Opozoril je na nevarnost, da bodo občine padle v likvidnostne težave, a je dejal, da je na vladni strani pripravljenost reševanja. Ko bo epidemije konec, pa bo treba sodelovati pri spodbujanju gospodarstva, predvsem gradbeništva, je dejal Rakovec

vulkanizerstvo Počivalšek Avto Dobra novica za avtopralnice, mehanike in vulkanizerje

Zvišali bi povprečnino

Skupnost občin Slovenije (SOS) je sicer na današnjem srečanju predlagala, da vlada čim prej v zakonodajni postopek vloži predlog zakona interventne narave, s katerim bo povprečnina za letos določena v višini 623,96 evra, za leto 2021 pa v višini 628,20 evra.

Kot je dejal Rakovec, so župani opozorili, da 75 odstotkov dohodkov občine dobijo z dohodnino, sprememb na tem področju ne pričakuje, je pa opozoril na težave pri preostalih 25 odstotkih, kjer sredstva predstavljajo nadomestila za stavbna zemljišča, v desetih odstotkih pa takse in razne kazni. Rakovec tu vidi nevarnost za likvidnostne težave občin.

"Predlog, da se za eno leto podaljša kohezijsko obdobje, je naletel na zelo dober odmev. Takoj ko se zadeve umirijo, bomo občine pristopile k izvajanju načrtov. Od sobote naprej se na upravnih enotah rešujejo gradbena dovoljenja, v naši občini smo danes dobili tri, tako da delo poteka normalno," je včeraj dejal kranjski župan.

Opozoril na težak položaj športa

Rakovec pa je kot predsednik Hokejske zveze Slovenije pozoril tudi na težak položaj športa v Sloveniji zaradi krize. V Ljubljani bi morali konec meseca prirediti svetovno prvenstvo v hokeju, a so ga morali odpovedati. "Klubi bodo imeli precejšnje finančne težave. Tudi tu bo vlada morala storiti precej, da se bo šport normalno odvijal, se pa bomo morali v športnih organizacijah tudi prilagoditi in zmanjšati stroške na vseh področjih," je o tej temi dejal Rakovec.

Denar, evro Slovenija Zadnji dan za plačilo, če želite pomoč

Kacin pohvalil sodelovanje

Vladni govorec Jelko Kacin pa je ocenil, da ukrepi, ki jih je vlada sprejela z namenom čim prejšnje zajezitve širjenja epidemije, delujejo. Pri tem so bili po njegovih besedah pomembni zlasti ukrepi na lokalni ravni, ki je jasno razumela nujnost teh ukrepov.

Kot je poudaril Kacin, je prav podrobno poznavanje razmer na lokalni ravni omogočilo, da so lokalne skupnosti vladne ukrepe upoštevale na najučinkovitejši način, številne pa so ob lastnem razmisleku "uvedle tudi svoje, še boljše rešitve".

"Solidarnost in dobro organizirana civilna zaščita na lokalni ravni dokazujeta, kako dobro in enotno lahko delujemo, ko gre zares," je dodal Kacin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.