Slovenija
2074 ogledov

Zadnji dan za plačilo, če želite pomoč

Denar, evro Profimedia
Ker banke in hranilnice v evroobmočju v petek ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa, morajo vsi, ki želijo uveljavljati izredno pomoč, danes poravnati vse davčne in nedavčne obveznosti, ki jih pobira FURS.

Eden od pogojev za uveljavitev izredne pomoči, ki jo samozaposlenim in drugim ponuja Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo – ZIUZEOP, so poravnane vse davčne in nedavčne obveznosti, ki jih pobira FURS, na dan uveljavitve zakona. FURS tako opozarja vse, ki so že oddali davčni obračun DDPO in DohDej za leto 2019 do vključno 31. marca 2020, da morajo obrok za mesec marec 2020 ali obrok za prvo trimesečje 2020 ter morebitno poračunsko akontacijo plačati najkasneje danes. 

Običajno je akontacijo dohodnine treba plačati do 10. v mesecu. Ker jutri zaradi prihajajočih velikonočnih praznikov banke in hranilnice ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa, morajo vsi tisti, ki bi radi uveljavljali pomoč po ZIUZEOP, to storiti že danes. 

Kaj se obeta samozaposlenim?

Že sprejeti Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) samozaposlenim omogoča avtomatičen odlog prispevkov, zapadlih od aprila do junija 2020, na 31. marec 2022. Pogoj je, da so zapadle obveznosti na dan 28. februar 2020 poravnane. To velja za samozaposlene (s.p.-jem in drugim fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarjem, odvetnikom idr. zasebnikom), ki nimajo drugih zaposlenih, in je ta samozaposlitev njihova edina podlaga za vključitev v obvezno socialno zavarovanje. 

Samozaposleni, ki bodo FURS predložili posebno izjavo in bodo izpolnjevali zakonsko določene pogoje, bodo upravičeni tudi do mesečnega temeljnega dohodka v višini 350 evrov za marec in po 700 evrov za april in maj. Samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje, ki so upravičeni do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka, bodo morali prek informacijskega sistema FURS predložiti izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Bistveno zmanjšan obseg pomeni vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov upravičenca v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020, ali vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov upravičenca v mesecu aprilu ali maju 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020.

Davki | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Kdaj bodo dobili sredstva?

Izjavo za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka bo mogoče podati zgolj prek eDavkov. Izjava bo na voljo 14. aprila 2020. Upravičeni, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila za mesec marec, bodo mesečni temeljni dohodek prejeli 25. aprila 2020.  Upravičenci, ki bodo izjavo vložili od 19. aprila do 30. aprila 2020 za mesec marec ali april ali meseca marec in april skupaj, bodo mesečni temeljni dohodek prejeli do 10. maja 2020.  Upravičenci, ki bodo izjavo vložili od 1. maja do 31. maja 2020 za mesec marec ali april ali maj ali dva ali tri od navedenih mesecev skupaj, bodo mesečni temeljni dohodek prejeli 10. junija 2020. 

Strah, da bo pomoč treba vračati

A če je bil nekdo upravičen do pomoči, še ne pomeni, da mu je ne bo treba vračati. "Do pomoči so upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20 odstotkov glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 niso dosegli več kot 20-odstotno rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. V primeru, da ta pogoj pomoči ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč," pravi zakon.

Zakon je za samostojne podjetnike precej bolj strog kot za podjetja, ki bodo lahko v drugem polletju prihodke povečala za 50 odstotkov, pa jim pomoči ne bo treba vrniti, medtem ko samostojni podjetniki lahko prihodke povečajo le za 20 odstotkov. "Zakon je bil sprejeman na hitro, mogoče so zato določene nekonsistence, ki jih težko pojasnimo," je dejal direktor finančne uprave Peter Jenko. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.