Slovenija
4655 ogledov

Epidemije ni več. Kaj zdaj?

koronavirus COVID-19 Slovenija Epa
Vlada je preklicala epidemijo, ne pa tudi ukrepov.

Vlada je včeraj pozno zvečer na dopisni seji sprejela odločitev o preklicu epidemije covid-19. Odlok je bil včeraj objavljen v Uradnem listu RS. Drugi člen odloka določa, da se splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih v skladu s Sklepom o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih pri epidemiji covid-19, ob njihovi strokovni utemeljenosti še naprej uporabljajo. Odlok je začel veljati z današnjim dnem, uporablja pa se od 31. maja 2020.

Do konca meseca tako ostajajo v veljavi ukrepi, ki jih je do sedaj sprejela Vlada RS. Ostajajo tudi vsi ukrepi in priporočila NIJZ, kar pomeni, da je v zaprtih prostorih še vedno treba uporabljati zaščitne maske. Skrbeti je treba za zadostno razdaljo med posamezniki, razkuževati roke in površine.

Finančni ukrepi, ki jih je vlada sprejela v protikoronskem zakonu, veljajo le še do konca meseca maja. S preklicem epidemije namreč veljavnosti zakona ni mogoče več podaljšati za en mesec.  

Vrtec Slovenija To pripada staršem otrok, ki ne smejo v šolo ali vrtec

Kaj se spreminja

S koncem epidemije sovpada ukinitev karantene ob prehodu meje. Izjema so osebe, ki prihajajo iz tretjih držav, ki niso navedene med izjemami. Sprememba je začela veljati z današnjim dnem. 

Vseeno je uradni govorec vlade Jelko Kacin na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da lahko ob sumu na bolezen potnika na meji tudi zavrnejo. "Tudi na pogled se bo ocenilo, če je oseba zdrava," je dodal. V kolikor pa bi se pokazalo kakšno večje žarišče v bližini Slovenije, se bo vlada odzvala v realnem času in vzpostavila podoben režim, kot smo ga poznali do zdaj. Več podrobnosti bo v ponedeljek predstavilo ministrstvo za zdravje. Je pa Kacin poudaril, da ukrepi ne smejo biti diskriminatorni, vse mora biti ugotovljeno na individualni ravni.

V ponedeljek se v šole vračajo učenci prve triade, ki bodo šolo obiskovali skladno s posebnimi navodili, ki sta jih pripravila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Zavod za šolstvo. S 25. majem se v šolske klopi vračajo devetošolci. Kaj preklic epidemije pomeni za učence preostalih razredov, še ni jasno. Tako ostaja odprto vprašanje, ali je v igri tudi vrnitev vseh učencev in dijakov v šole s 1. junijem 2020.

Še vedno velja omejitev zbiranja na javnih površinah. Govorec vlade za covid-19 je sicer že na četrtkovi tiskovni konferenci dejal, da bi ta ukrep lahko kmalu spremenili.

S 23. majem začne veljati odlok, ki dovoljuje izvajanje vseh športnih tekmovanj do vključno državne ravni v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem.

S ponedeljkom bodo dovoljene vse dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Odprli se bodo vsi trgovski centri, ne glede na velikost, morajo pa upoštevati navodila NIJZ. Omejitve veljajo za nekatere storitve na področju turizma.

Je pa Kacin na današnji tiskovni konferenci obljubil, da preklic epidemije še ne pomeni, da se najbolj prizadetim panogam, kot sta gostinstvo in turizem, ne bo več pomagal. "Danes je na Brdu pri Kranju sestanek, ki se ga bodo udeležili tudi predstavniki panog. Pogovarjali se bodo o nadaljnjih ukrepih v tretjem protikoronskem zakonu. Namera je, da se zakonsko besedilo pripravi do ponedeljka, da lahko vlada opravi korekcije in dopolnila," je pojasnil Kacin.

šola koronavirus učenci Slovenija Takšen režim čaka otroke, ko se vrnejo v šolo

Testiranje se nadaljuje

Boj proti virusu bodo pristojni bili z ukrepi za omejitev širjenja okužbe, med katere spadajo testiranje obolelih, njihova izolacija, iskanje kontaktov, odrejanje karantene ter ozaveščanje o nujnih higienskih ukrepih.

Vlada pripravlja tretji protikoronski zakon, ki naj bi bila namenjen najbolj prizadetim sektorjem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • tudbognasvečnereši 16:19 15.maj 2020.

    Komunajzarji spet vam ni prav,še par dni nazaj ste trobil da virusa sploh ni, da vse vJJ glavi, Če bi vam vsakemu JJ dal po 1000 eur, bi totalno znorel, ker spet ne bi bli zadovoljni, gamad partijska

  • Danilo Merdaus 15:51 15.maj 2020.

    Kaj pa zdaj ?? E dragi sodržavljani zdaj pa pride čas ko bo treba vse pufe poplačat če ste mislili da je korona problem ste se fejst zajebali do jeseni bomo dobili račun ki nebo mali

  • Avatar jate
    jate 12:12 15.maj 2020.

    jansota ne briga stroka ,on je vele mojster za unicit drzavo...ce stroka pravi ,da ni se cas za razglasitev konca epidemije zakaj on nasprotuje? seveda zato,da ne bo vec drzava ¸¸pomagala¸¸ da bo vec njim ostalo za pokrast. Pa se ...prikaži večse to,ce je konc epidemije,zakaj se naprej ukrepi??lažnivec!