Slovenija
774 ogledov

"Epidemiologom ne želijo ali ne znajo povedati, kje so se okužili"

Covid-19 Profimedia
Število novih okužb se je stabiliziralo, kar je spodbudno.

Včeraj je bilo opravljenih kar 1581 testiranj, potrjenih je bilo 42 okužb. "Podatki kažejo, da se število opravljenih testov ne zmanjšuje, testiramo veliko," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Spodbudni so podatki o novih okužbah, saj kaže, da se število okužb počasi stabilizira." 

Trenutno epidemiologi preučujejo 19 današnjih novih okužb. "Ugotovljenih je 11 lokalnih virov, kar deset je neznanih virov okužbe," je povedal Kacin. "Delo epidemiologov otežujejo posamezniki, ki ne želijo ali ne znajo povedati, kje so se okužili. Deset neznanih virov je veliko, glede na to, da jih je 19 še v preiskavi, jih bo na koncu lahko še več."

Covid-19 Slovenija Znani podatki o novih okužbah: Število se še vedno ne umirja

Vse, ki so se okužili, je pozval k iskrenemu odgovarjanju epidemiologom. "Samo karantena človeka, s katerim ste bili v stiku, bo lahko zavarovala njegove najbližje in sodelavce," je opozoril Kacin. 

Dodal je, da jih skrbi število okužb v Evropi in sosednjih državah. Raste namreč število okužb v sosednji Avstriji in Italiji, razmere na Hrvaškem in BiH ostajajo slabe. "Do tega trenutka smo danes imeli samo eno novo okužbo iz tujine in eno, ki je povezana z vnosom iz tujine," je povedal Kacin. 

V sosednji deželi FJK je 14-dnevna kumulativna incidenca 23,21, kar je podobno kot pri nas. "Če gremo proti zahodu, v deželo Veneto, se stvari vzpenjajo," je opozoril Kacin. "14-dnevna incidenca aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev je 41,92, ta incidenca je relativno visoka. V nasprotju s tem je v Lombardiji, ki je bila eno glavnih žarišč spomladi, incidenca 33,78 aktivnih okuženih na sto tisoč prebivalecv. Incidenca je nekoliko višja, a je tudi Lombaridja v rumenem območju."

prvi dan šole Covid-19 Slovenija Do konca meseca že pouk na daljavo? To pravi ministrstvo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • blayo 21:38 08.september 2020.

    Jah ne moreš človeka, ki je bil pijan, spraševati če se česa spimni :)))

  • Avatar praufo
    praufo 21:11 08.september 2020.

    evo vam odgovor: zadnjič sem bil v gostilni in neki neznanec me je pokozlal ... imate čas pa ga najdite , opis : ima glavo, roke, noge, lase , ... hmm kaj več se pa že ne spomnim ... in ...prikaži več kaj boste s tem bedaki ... edino kar se spomnim, je, da sem videl kako so viruski švigal okoli moje glave, ampak sem jih potolku kot komarje ... evo, to je to, če vam kaj pomaga

  • SonnyBlack 19:38 08.september 2020.

    Jelko Kacin...prosim odidite,taksnih ljudi kot ste vi,tukaj ne potrebujemo...al naj povem po "nase"?...lahko tudi...Jelko Kacin SPIZDI GUMPEC