Slovenija
71495 ogledov

Do konca meseca že pouk na daljavo? To pravi ministrstvo!

prvi dan šole Saša Despot
Veliko otrok je že doma, starši v dilemi: Kaj, ko otrok zakašlja?

"V razredu enega mojega otroka je manjkala tretjina učencev, v razredu drugega nekoliko manj, ampak meni se zdi veliko za začetek šole," pravi mama dveh učencev ene od ljubljanskih osnovnih šol. "Na roditeljskem so nam povedali, da manjka kar nekaj otrok."

"Lani decembra smo imeli 40-odstotno odsotnost"

Ravnatelj na osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani in predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan pravi, da na njihovi šoli učitelji ne poročajo, da bi za zdaj manjkalo veliko otrok, bo pa to utegnilo predstavljati problem v prihodnjih mesecih. "Prvo priporočilo je namreč, da otrok v šolo prihaja zdrav," pravi Pečan in dodaja, da tudi od drugih ravnateljev posebnosti za zdaj ni zaznal. 

Gregor Pečan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"V šolah smo na odsotnosti navajeni. Lansko leto smo imeli enormno odsotnost, v decembru 40-odstotno, podobno je bilo januarja," pravi Pečan. "V takšnem primeru si učenci pomagajo med sabo, to ni nič novega, nas pa skrbi, kako bo zaradi spremenjenih okoliščin funkcioniral zdravstveni sistem - naročiti se je treba na daljavo, a starši poročajo, da težko dobijo telefonsko zvezo za pediatra."

Bolan otrok Začetek šole Slovenija Velik naval na pediatrične ambulante: Ne morejo testirati vseh otrok

Starši naj bodo pozorni na spremembe kašlja

Starši so pogosto v dilemi, kako ločiti simptome covid-19 od navadnega prehlada ali drugih sezonskih okužb oz. bolezni, kot so alergija in astma. "Nekateri imajo bronhitise, nekateri imajo astmo, ta kašelj starši relativno dobro poznajo," je za Radio Slovenija povedala docentka Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana. "Če se spremeni karakter kašlja, če otrok ne deluje zdravo, če se pojavi glavobol, je stvar, ki je skrb vzbujajoča. Takrat je treba ostati doma."

Mateja Logar | Avtor:

Pediatri se bojijo, da sistem ne bo zmogel opraviti testiranj za tako veliko število otrok, če bodo testirali vse otroke z znaki prehlada in pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših. Kot je za STA povedal pediater Denis Baš, bodo prav o tem v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje.

Baš pravi, da je tudi v njegovi pediatrični ambulanti že po prvem tednu pouka precejšen naval in je bolnih veliko otrok. Težave imajo sploh priklicati testirno mesto za covid-19, ker so tudi tam tako obremenjeni. 

Otroci zbolevajo za drugačno klinično sliko

Logarjeva je na tiskovni konferenci pretekli teden povedala, da otroci, ki se okužijo z virusom Sars-CoV-2 zbolevajo za drugačno, manj tipično klinično sliko covid-19. Manjši kot so otroci, manj specifična je klinična slika virusa in težje jo je prepoznati, vključuje pa lahko poleg naštetih simptomov tudi vročino, prebavne motnje in drisko. "Majhni otroci kažejo veliko breme v izločkih dihal, čeprav še ne vemo, kako je s prenosi," je na tiskovki povedala Logarjeva. "Večina otrok bolezen preboleva v lažji obliki, zavedati se moramo, da otrok prenaša okužbe, čeprav ima lažje znake."

Covid-19 Zdravje Logarjeva opozorila, tudi otroci lahko zbolijo in imajo hude posledice

V karanteni je 150 učencev

Zaradi potrjenega primera covid-19 na šoli, imajo po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec, v karanteno na 13 osnovnih šolah od 497, kar predstavlja 2,62 odstotka šol. V karanteni je 150 učencev od 191.726 oz. 0,078 odstotka, kar pomeni, da je 99,9 odstotka učencev aktivnih.

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Prihajamo v jesenski čas, čas različnih respiratornih obolenj, zato javnost ponovno prosimo, da se v vrtce in šole vključujejo le zdravi otroci," opozarjajo pri ministrstvu. "Ponovno prosimo tudi za dosledno upoštevanje vseh splošnih priporočil NIJZ, kot so higiena rok in kašlja, zračenje prostorov, razkuževanje in podobno."

prvi dan šole "Problem so starši" Slovenija NIJZ apelira na starše: Otroci niso problem, težava je sledenje "fake newsu"

Ministrstvo ob tem opozarja, da se v javnosti pojavljajo izjave posameznikov, da se bodo šole do konca meseca zaprle in da bo pouk potekal na daljavo. "Kot kažejo trenutni podatki, to ne drži," pravijo pri ministrstvu. "Razmere so obvladljive, pouk poteka po scenariju B, kar pomeni, da so v šoli vsi učenci in dijaki, ob upoštevanju priporočil NIJZ. Dovolimo mladim in zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, da mirno nadaljujejo šolsko leto."

Po zadnjih podatkih pouk poteka normalno po modelu B na 97,38 odstotka osnovnih šol. Pri pouku je 99,9 odstotka učencev....

Objavil/a Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dne Ponedeljek, 07. september 2020

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Snežinko 09:08 09.september 2020.

    Aja, v javnosti se pojavlja informacija, da bo šolanje potekalo na daljavo? Odkod pa je prišla? Aja, od vas, novinarjev!!

  • Avatar Kanentenna
    Kanentenna 01:08 09.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:52 08.september 2020.

    prvi val covida je bil s strani bill gatesa napovedano namenjen eliminaciji upokojencev, drugi val je bil napovedan za otroke v šolah in vrtcih. Plandemija po notah svetovne bančne mafije se lepo razvija katere sluge so tudi naši "vrli" oblastniki.