Slovenija
5173 ogledov

NIJZ apelira na starše: Otroci niso problem, težava je sledenje "fake newsu"

Polonca Truden Dobrin
Strokovnjaki pozivajo starše, naj ne sledijo lažnim novicam in spodbujajo otroke k zaščitnim ukrepom.

"Začelo se je novo šolsko leto, pred nami so novi izzivi," je docentka Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana. "Če smo v pomladanskih mesecih govorili, da otroci ne predstavljajo vira okužbe, se sedaj podatki spreminjajo. Na začetku smo z zapiranjem šol in vrtcev dosegli, da otroci niso bili vir okužbe. V naslednjih mesecih so države različno odpirale šolske ustanove. V zadnjem času se je nabralo večje število raziskav - ugotovilo se je, da zbolevajo tudi otroci, a z drugačno, manj tipično klinično sliko." 

"Pomembno je, da se skrbi za nošenje mask v skupnih prostorih, razkuževanje prostorov in rok ter vzdrževanje smiselne distance med otroki, ko so v razredu. To so zaprte skupnosti, verjetnost širjenja bolezni je veliko večja kot v odprtih prostorih. Pomembno je, da starši pošiljajo v šolo zdrave otroke. Na ta način želimo ohraniti šolo v živo, šola na daljavo je bila namreč precejšen izziv, tako za učence in učitelje kot tudi starše.

Mateja Logar

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Več o poteku bolezni covid-19 pri otrocih preberite v prispevku Logarjeva opozorila: Tudi otroci lahko zbolijo in imajo hude posledice. Poudarila je, da je zelo pomembno, da starši otrokom pojasnijo, zakaj je upoštevanje teh pravil pomembno. "Pomembna je skupnost, - če bomo uspeli vzdrževati zdravje skupnosti, bomo uspeli vzdrževati odprte šole in ostalo," je poudarila Logarjeva. "Pomembno je, da lahko otok prenese virus na starše ali stare starše, kjer je potek bolezni lahko težji."

"Otroci so zelo prilagodljivi"

Covid-19 Zdravje Logarjeva opozorila, tudi otroci lahko zbolijo in imajo hude posledice

Skrb, da bi zaradi uporabe mask, otroci utrpeli psihološke posledice, je po besedah Logarjeve odveč. "Uporaba mask ne prinese nobenega posebnega psihološkega učinka, s te strani otrokom maske ne predstavljajo tveganja za psihološki razvoj, otroci se hitro učijo in imajo zmožnost prilagajanja," je še poudarila.

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če pojemo ali vpijemo, je potrebna večja razdalja

Polonca Truden Dobrin iz NIJZ, strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok, je dejala, da so otroci zelo dojemljivi za spremembe, včasih veliko bolj kot starši. "Štejemo si za velik uspeh, da smo lahko normalno v šoli," je dejala Truden Dobrinova. "To smo si želeli vso pomlad, države so sprejemale ukrepe, da bi lahko normalno začeli s šolskim poukom. Jasno je, da je možnost širjenja okužbe v Sloveniji še vedno, podatki kažejo na lokalni prenos. Šola je prostor, kjer zaradi tesnih stikov priporočamo nekaj urkepov."

Covid-19, testiranje Covid-19 Zdravje Novi podatki: Število okuženih znova poskočilo

Med ukrepi je izpostavila ukrepe na osebni ravni, kot so umivanje in razkuževanje rok, uporaba zaščitnih mask ter fizična distanca. "Kjer je to možno, je priporočljivo, da so ljudje na razdalji en meter in pol," je dejala Truden Dobrinova. "Ko gre za glasno govorjenje, petje, vpitje, se ta razdalja povečuje. Maska, če jo pravilno uporabljamo, ujame drobne kapljice, ki se širijo, ko govorimo, pojemo, vpijemo. Na ta način zmanjšamo možnost širjenja bolezni v okolico. Če nosimo masko, ščitimo drug drugega."

prvi dan šole | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V šolah tudi bolj ranljivi učenci in učitelji

Priporočila za šole so po besedah Truden Dobrinove prilagojena slovenski situaciji, saj imajo šole različne prostorske možnosti.  "Poudariti moramo, da je v tem času situacija popolnoma drugačna spomladi, ko je bilo po zaprtju širjenje bolezni manj verjetno," je opozorila Truden Dobrinova. "Pričakujemo vestno izvajanje priporočil, zato vljudno prosim starše in otroke, da ta priporočila upoštevajo. Med učenci imamo otroke, ki imajo določene zdravstvene omejitve ali težave ter so zato posebej občutljivi. Imamo profesorje, učitelje, ki so starejši in imajo lahko tudi določene zdravstvene omejitve. Z upoštevanjem ukrepov skrbimo drug za drugega."

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Tega se dr. Beovićeva v jeseni zaradi covid-19 najbolj boji

V Sloveniji so poleg tega družine pogosto večgeneracijske, zato je možen prenos na osebe, ki imajo več možnosti za zaplete. "S stanjem, ki ga imamo sedaj, smo na nek način zadovoljni, vendar pričakujemo ples z virusom," je dejala Truden Dobrinova. "Upamo, da bomo lahko s testiranjem hitro odkrivali primere, da bodo lahko kolegi epidemiologi ugotavljali, kjer je vir izbruha ter tako preprečili nadaljnje širjenje virusa."

"Namen ukrepov v šolah je, da zamejimo morebiten vir okužbe znotraj razredov. Če bi se otroci mešali med razredi, bi prišli v situacijo, ko bi bilo potrebno zapreti celo šolo. Želimo si, da bi lahko izvajali šolanje v živo, da nam ne bo treba na model C ali celo D.

Polonca Truden Dobrin

Pravila bodo dopolnjevali vsak petek

Povedala je, da je bilo v preteklem tednu objavljeno, da ima Slovenija več kot 20 primerov okužb v zadnjih sedmih dneh. "Na tej podlagi so bila sprejeta priporočila za šole," je povedala Truden Dobrinova. "V petek bo nov izračun, na podlagi katerega bomo videli, ali se ta priporočila podaljšajo ali spremenijo."

Dodala je še, da dobivajo ogromno ogorčenih odzivov staršev na ta predlog. "Gre za področje t. i. fake news in mitov, ki se pojavljajo po vsem svetu," je dejala Truden Dobrinova. "To lahko spremljate tudi na WHO - kakšne novice se pojavljajo in kakšno je dejansko stanje. Starše vljudno prosimo, da spodbujajo otroke pri izvajanju ukrepov. Pri otrocih ne pričakujemo posebnih težav."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • SonnyBlack 20:05 01.september 2020.

    takoimenovane fake news...siri samo NIJZ in politika ..in gorje vam ce neboste tega verjeli...vas bomo s pendreki natukli...bodo pocasi prisla dejanja nasih strokovnjakov bedakov ki nas dobesedno posiljujejo

  • Avatar praufo
    praufo 19:25 01.september 2020.

    glede na to, da je naša populacija čedalje starejša, kar pomeni da je penzionerjev vsak dan več , se pravi povojna ali vojna generacija in za njih je ingliš "non capito" ... švabsko kapirajo , tole "feke news" je pa ...prikaži veča preveč moderno, novo ... dobr ta portal najbrž obiskuje malo mlajša generacija, ki že ve kaj je net, ampak vseeno ne razumem od kod ta ideja ... pa ne morte samo trampa gledat, pa lepo melanijo ... ne razumem, kdo prodajo novice, če ne govorniki, mogoče pa jenull trosi take novice

  • softundsicher 18:41 01.september 2020.

    Problem je v tem, da naši oblastniki sami ustvarjajo fake newse. Ne samo to, naredili so cel sistem za ustvarjanje le-teh.