Slovenija
28102 ogledov

Velik naval na pediatrične ambulante: Ne morejo testirati vseh otrok

Bolan otrok Profimedia
Ministrstvo vzpostavlja aplikacijo za spremljanje odrejenih karanten v vzgoji in izobraževanju.

Drugi teden šolskega leta se je začel z več skupinami in razredi v karantenah. Seznam se spreminja skoraj vsakodnevno, na ministrstvu za izobraževanje napovedujejo, da bodo zbirne podatke za tekoči teden začeli objavljati ob petkih, vzpostavljajo tudi aplikacijo za vnos podatkov. Pričakuje se tudi bolj jasna pravila, kdaj je treba otroke testirati.

prvi dan šole Koronavirus Slovenija Zaradi okužb s covid-19 v karanteni novi razredi

Že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo tudi, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri že pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok. Kot je povedal pediater Denis Baš, bodo prav o tem v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje.

Že v prvem tednu veliko bolnih otrok

Baš pravi, da je tudi v njegovi pediatrični ambulanti že po prvem tednu pouka precejšen naval in je bolnih veliko otrok. Težave imajo sploh priklicati testirno mesto za covid-19, ker so tudi tam tako obremenjeni. Pediatri se zato bojijo, da sistem ne bo zmogel opraviti testiranj za tako veliko število otrok.

Zaradi potrjenih okužb z novim koronavirusom pri zaposlenih, vrtičkarjih oz. šolarjih ali njihovih svojcih so že prve dni novega šolskega leta doma ostali nekateri zaposleni in otroci iz enote Ringa raja celjskega vrtca Zarja, nekaj zaposlenih v vrtcu v Račah pri Mariboru, en razred gimnazijcev z mariborske III. gimnazije, več zaposlenih v braslovškem vrtcu Trnava, razred ter razredničarka na Osnovni šoli (OŠ) Sava Kladnika Sevnica ter oddelek petega razreda OŠ Danile Kumar iz Ljubljane.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Novi podatki o okužbah z novim koronavirusom

Prav tako so morali v karanteno dijaki enega oddelka Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju skupaj z razredničarko in nadomestno razredničarko ter šest otrok Osnovne šole Črna na Koroškem in okuženi zaposleni iz tehničnega kadra šole, s katerim so bili otroci v stiku. V karanteni so tudi učenci dveh četrtih razredov medvoške OŠ Preska, še do 15. septembra bodo v karanteni učenci in učitelji enega oddelka razredne stopnje ter učenci enega razreda predmetne stopnje na ljubljanski OŠ Koseze.

Informacije o odrejenih karantenah v vzgoji in izobraževanju za zdaj prihajajo v javnost neorganizirano, natančnega podatka pa (še) ni. Na ministrstvu za izobraževanje so napovedali, da bodo natančen pregled števila okuženih v vrtcih in šolah omogočili z vzpostavitvijo aplikacije za vnos podatkov.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar Marsinolla
  Marsinolla 00:43 08.september 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.XLady.fun

 • suineg78 17:39 07.september 2020.

  Ali je se upanje za WHO? https://www.newsweek.com/sweden-herd-immunity-mastermind-who-promotion-1529111?amp=1&__twitter_impression=true

 • asmas1965 15:29 07.september 2020.

  KJE PA SO BILI 15 AVGUSTA....ja starši so rekli do zadnjega na morju.vsi v karanteno skupaj s usekanimi starši pa brez nadomestila.ČE VELJA ZAME NAJ VELJA ZA VSE