Slovenija
48202 ogledov

Stanje po regijah: Po okužbah posebej izstopa ena občina!

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Po hitrem upadanju epidemije zadnje številke kažejo na stagnacijo tega trenda.

Ob 5.115 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 1.097 okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 21,4 odstoten. 

"Povprečno število dnevnih okužb v zadnjih dneh znaša 838, kar je bolje kot včeraj," je na današnji tiskovni konferenci povedala uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša

Število dnevnih okužb | Avtor: NIJZ NIJZ

"Glede na okužbe po posameznih občinah tudi danes močno izstopa Koper," je poudarila Bratuševa. Sicer so podatki sledeči: Celje (34), Cerknica (14), Domžale (22), Koper (66), Škofljica (22), Trebnje (16), Ljubljana (150) in Maribor (51).

Sedemdnevna incidenca kaže na stagnacijo

"Sedemdnevna in štirinajstdnevna incidenca je opozorilo. Sedemdnevna se je začela umirjat, 14-dnevna še vedno pada, to je opozorilo, da se nam nekaj dogaja v populaciji, da bo verjetno prišlo do stagnacije," je na tiskovni konferenci povedal direktor NIJZ Milan Krek. "To je prognoza, ki ni lepa, želel bi, da bi bilo drugače, a podatki ne kažejo tako. Podobno kot pri sosedih smo se ustavili po lepem padu, prišli smo v obdobje stagnacije, kar z epidemiološkega vidika ni dobro."

V bolnišnicah spet manj bolnikov

Hospitaliziranih je 648 covidnih bolnikov, od tega 126 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi bolezni covid-19 je v torek umrlo 12 oseb.

Bolnišnice | Avtor:
Bolnišnice | Avtor:
Bolnišnice | Avtor:

"V bolnišnicah se zdravi 43 manj pacientov kot včeraj, na intenzivni pa je en bolnik manj," je razložila Bratuševa. "V bolnišnico je bilo včeraj sprejetih 39, odpuščenih pa 72 oseb. "Iz grafa je razvidno, da imamo zadnja dva dneva precej odpustov iz bolnišnic, medtem ko se sprejemi počasi umirjajo. Znižuje se tako število pacientov na navadnih oddelkih kot počasi tudi število bolnikov na intenzivni terapiji."

Nahajamo se v oranžni fazi

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se trenutno nahajamo v oranžni fazi. V rumeno fazo se bomo premaknili, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh nižje od 600, v bolnišnicah pa manj kot 500 bolnikov. Trenutno je dnevno povprečje okužb 842, v bolnišnicah pa se zdravi 648 covidnih bolnikov.

Oranžna faza | Avtor:

"Oba pogoja za oranžno fazo sta izpolnjena," je poudarila Bratuševa. "Ob 17.30 bo seja vlade, na kateri se bo le ta seznanila z epidemiološkimi razmerami ter na tej podlagi sprejela potrebne odločitve. Pred sejo bo potekal posvet s strokovno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje."

d

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 26
  • la 21:23 17.februar 2021.

    ovce nehajte se že testirat

  • Patriot2021 19:19 17.februar 2021.

    Podpiram....: https://fb.watch/3J5McFePkk/

  • jate 18:54 17.februar 2021.

    Ja saj to je super ,treba gledat pozitivno,Koper se bo končno prekužil in potem bomo imeli mir na obali...v vsaki negativni stvari treba poiskat nekaj pozitivnega,,bravo čez 14 dni bomo zeleni :-))