Slovenija
29 ogledov

Erjavec: "Čist sem kot solza"

Svet stranke DeSUS Anže Petkovšek
Karl Erjavec po dveh urah in pol, kolikor je trajalo štetje glasov, ostaja predsednik stranke Desus. Karl Erjavec je prejel 114 glasov, Meta Vesel Valentinčič 63 in Ljubo Jasnič 39.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec ostaja na vrhu stranke. Na kongresu so mu delegati namenili 114 glasov. Njegova protikandidatka Meta Vesel Valentinčič je dobila 62 glasov, za Ljuba Jasniča pa je glasovalo 39 delegatov. Erjavec je po razglasitvi izidov za medije izrazil upanje, da bo s tem kongresom stranka močnejša in da ne bo več notranjih trenj.

Priznal je, da je funkcija predsednika stranke zelo zahtevna in odgovorna, ob tem pa napovedal zamenjavo na mestu generalnega sekretarja stranke, ki ga je doslej zasedal Jasnič. Ta izidov glasovanja za medije ni komentiral, Vesel Valentinčičeva pa je o rezultatih povedala, da takšni pač so. "Koliko je bila to dobra odločitev, bomo pa videli približno čez eno leto, ko bodo verjetno volitve," je dejala.

Šteli skoraj tri ure

Volilna komisija je sicer glasovnice štela skoraj tri ure, saj je prišlo do zapleta pri štetju. Delegati so izvolili tudi tri podpredsednike stranke in največ glasov namenili ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Tomažu Gantarju, ter Brigiti Čokl in Ivanu Saši Geržina. Izvolili so tudi člane sveta stranke ter izvršni in nadzorni odbor stranke.

Zapleti s statutom

Delegati so se sicer na začetku odločili, da ne bodo spremenili statuta na predlog ljubljanskega odbora, da bi bil predsednik izvoljen v dveh krogih. Po trenutni ureditvi je namreč mogoče, da bi dobili rezultat 33, 33 in 34 odstotkov, predsednik pa bi bil izvoljen z večino, torej 34 odstotki glasov.

Do sprememb v vodstvu po prvih napovedih kar se tiče predsednika naj ne bi prišlo. To je pokazalo glasovanje o morebitni spremembi statuta, kjer je dobra polovica delegatov glasovala proti spremembi. Vodja desusovih poslancev, ki podpirajo Erjavca, Franc Jurša, je napovedal, da bo Erjavec dobil okoli 50 odstotkov glasov, preostala dva kandidata pa si bosta delila drugo polovico.

Po neuradnih podatkih naj bi prišlo pri ročnem štetju glasov za in proti spremembi statuta, pri glasovanju z dvigovanjem zelenih in rdečih kartončkov, do napake. Izid je bil namreč zelo tesen, saj je proti spremembi statuta, ki bi mogočila dvokrožno izvolitev predsednika, glasovalo 100, za spremembo pa 85 delegatov.

SDs v svojem slogu

Stranka SDS je preko Twitterja čestitala Erjavcu za izvolitev. "Čestitke g. K. Erjavcu za izvolitev. Spet je prinesel strice naokrog :) Uspešno "delo" v novi koaliciji in nasvidenje v naslednjem mandatu," so zapisali. Čestitali so mu tudi v Pozitivni Sloveniji.

Komentarjev 11
  • puelasedulaest 20:42 04.marec 2013.

    mogoče je čist, nor pa je zagotovo, nikoli več ne bo prišel v parlament.

  • privat 09:04 03.marec 2013.

    erjavec je ok politik..nemoreš narediti v toliko v tako umazani sredini

  • vladek 07:04 02.marec 2013.

    Čestitam Erjavc,na poračunu za upokojence.Jaz sem dobil za dva meseca 1.20 Eura.Bravo največi ritoliznik