Slovenija
14 ogledov

Erjavec in Gutman pred sodnika

Karl Erjavec in Albin Gutman. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Pred ljubljansko okrajno sodišče bosta stopila Karl Erjavec in nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske Albin Gutman. Oba sta obtožena nevestnega dela v službi v zadevi Patria.
Tožilstvo obtoženima očita, da sta z izvedbo nakupa 135 osemkolesnikov v vrednosti 278 milijonov evrov davkoplačevalce oškodovala za okrog 20 milijonov evrov.

Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je obtožni predlog zoper Karla Erjavca in Albina Gutmana v zadevi Patria vložila konec lanskega leta. Tožilstvo je razkrilo le, da sta obtožena kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 262. členu kazenskega zakonika in da je predlog povezan s podpisano pogodbo za nakup srednje kolesnih oklepnih vozil 8X8.

Obtožni predlog zoper Erjavca in Gutmana je v začetku leta prišel v javnost in izkazalo se je, da je glavni razlog za obtožnico ta, da sta naročila 25 povsem neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. S tem naj bi nastala škoda vsaj v višini 16,8 milijona evrov. Poleg tega sta Gutman in Erjavec iz sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij.

V zadevi Patria je vloženih še pet obtožnih predlogov. Vrhovno državno tožilstvo je predsednika SDS Janeza Janšo obtožilo sostorilstva kaznivega dejanja prejemanja daril, Jožeta Zagožna in Toneta Krkoviča sprejemanja daril, Ivana Črnkoviča dajanja daril za nezakonito posredovanje, Walterja Wolfa pa dajanja pomoči.

Medtem ko Gutman obtožb vse doslej ni komentiral, jih je Erjavec večkrat zavrnil. V enem svojih prvih odzivov je ocenil, da je obtožni predlog privlečen za lase, saj da je svoje delo opravljal "vestno in pošteno". Menil je, da je predlog nadaljevanje političnih pritiskov na podlagi ovadbe Sistemske tehnike. Poleg tega je opozoril, da je bil "obtožni predlog sestavljen na hitro, zadnje dni pred zastaranjem".

Pojasnil je tudi, da je v pogodbi določeno, da mora ministrstvo za obrambo določiti konfiguracijo oz. vojaško nadgradnjo do maja lanskega leta - torej leta 2009. Poleg tega ti oklepniki sploh še niso plačani in prevzeti, saj so bili po pogodbi za dobavo predvideni leta 2013 ali 2014. Pred dnevi je vnovič napovedal, da bo na sodišču dokazal, da ni povzročil nobene škode.

Dve leti od izbruha afere
Sumi nepravilnosti v postopku nakupa finskih oklepnikov Patria so širšo javnost pretresli manj kot tri tedne pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, ko je finska televizija YLE objavila oddajo novinarja Magnusa Berglunda, v kateri je ta obtožil tedanjega premiera Janeza Janšo prejemanja podkupnine. Afera je zaznamovala predvolilni čas in po vsej verjetnosti tudi vplivala na izid volitev, na katerih je nato slavila SD sedanjega premiera Boruta Pahorja.

Medtem ko v Sloveniji preiskava domnevnih nepravilnosti s ponedeljkovo obravnavo torej dobiva enega prvih epilogov in je poleg tega vloženih še pet obtožnih predlogov, pa na Finskem kriminalisti svojega dela še niso končali. Zaključek preiskave na Finskem je glavni tamkajšnji preiskovalec Kaj Erik Björkqvist že večkrat prestavil. Nazadnje pa je v začetku oktobra pojasnil, da je v njihovi preiskavi osumljenih 13 finskih državljanov in nekaj tujcev, med njimi tudi slovenski državljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.