Slovenija
58 ogledov

Erjavec: "Jasno bo, da gremo na predčasne volitve"

ministrstvo za zdravje Anže Petkovšek
Premier Miro Cerar poudarja, da je zdravstvena reforma pred vsakim političnim kupčkanjem in zato od nje ne bodo odstopali. Erjavec temu nasprotuje in napoveduje predčasne volitve.

"V SMC gremo naprej in verjamem, da je to edina prava pot," je v izjavi novinarjem ob robu obiska v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer so predali nov ultrazvok, poudaril predsednik vlade Miro Cerar. V koaliciji je namreč napeto pred četrtkovim odločanjem vlade glede sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides.

Kdor želi te dni zaustaviti nadaljnji sveženj reformnih zakonov, si ne želi reforme, je ocenil Cerar, ki pa verjame, da bodo v koaliciji našli skupni jezik in stopili skupaj naprej. Ob tem je spomnil še na druge sindikate javnega sektorja, s katerimi so pogajanja zaradi sporazuma s Fidesom zastala, ter poudaril, da vlada z njimi ostaja v dialogu. Po njegovem prepričanju bodo v nadaljnjih pogajanjih tudi zbližali stališča.

Na vprašanje, ali lahko vlada pade zaradi nestrinjanja okoli sporazuma, danes Cerar, kot je dejal, ne želi odgovarjati. 

Erjavec: DeSUS ne bo podprl sporazuma

Karl Erjavec je dejal, da v DeSUS ne bodo podprli parafiranega sporazuma s Fidesom. Po njegovih besedah gre SMC sam naprej. Po njegovih besedah daje sporazum še več zdravnikom, "ki sicer sodijo v družbeno skupino prebivalstva, ki ima sorazmeren visok standard". Obenem pa morajo ostali v javnem sektorju in zlasti upokojenci še naprej varčevati, je navedel Erjavec in dodal, da to zanj ni nobena modernizacija zdravstva, temveč farsa.

Erjavec napoveduje, da bo ura resnice nastopila na glasovanju v državnem zboru. Obenem pa pričakuje, da bo premier ob morebitni vložitvi interventnega zakona nanj vezal zaupnico. Takrat bo po njegovih besedah jasno, da bo prišlo do predčasnih volitev. 

SD proti parcialnemu sporazumu s Fidesom

Iz SD so sporočili, da nasprotujejo sporazumu s Fidesom, ki po njihovem mnenju ne rešuje težav slovenskega zdravstva, "temveč parcialno rešuje zgolj slovensko zdravstveno elito. Ob tem pa vpleteni pozabljajo na ostale sindikate, ki zastopajo dobrobit medicinskih sester, vojakov, vzgojiteljev in drugih socialno ogroženih skupin v Sloveniji".

Po njihovem mnenju sporazum s Fidesom ne rešuje ključnih problemov slovenskega zdravstvenega sistema. "Slovenija ne potrebuje elitističnega sporazuma, temveč celovito zdravstveno reformo, v kateri bomo postavili temelje za celovito, urejeno, dostopno in kvalitetno javno zdravstvo," pravijo. V SD ob tem poudarjajo, da od ministrice Milojke Kolar Celarc že zadnje leto zahtevajo celovito zdravstveno reformo.  

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 13
  • eosss 11:30 01.december 2016.

    No ja, bodimo pošteni, jih je kar nekaj, ki so naredili vsaj toliko če ne več škode Sloveniji, kot Erjavc...

  • KLOBO 09:51 01.december 2016.

    Lepo bi bilo, da se najde še kakšen izuljen pacient, da počisti to dr. drhal okoli Kuštrina, ki jim je interes le hlastanje po denarju. Pacienti, ki vse to plačujemo, smo p...dim !!

  • KLOBO 09:47 01.december 2016.

    Korl ima svojih pet minut in edino sedaj mu dam prav !! Naj pade ta plitka profesorska elita, ki misli, da se proračun polni iz Bruslja, ne pa iz realnega gospodarstva. O takih ključnih zadevah, ta vlada dela kot da ...prikaži veča je padla iz marsa !! A je kdo vprašal gospodarstvo, kaj oni mislijo o tem ; Kmalu bo še tistih nekaj uspešnih slovenskih firm svoje obrate odpeljalo ven iz države, tako da ne bo imel Cmero kje vzeti. Takrat bo pa zdravniška elita in profesorska elita nazaj nosila dnar, ki so si ga nagrabili, če bodo hoteli, da bo sistem sploh še funkcioniral.