Slovenija
9888 ogledov

Erjavec. Karl Erjavec.

Karl Erjavec Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Zakaj je malo verjetno, da bo Erjavec, če postane predsednik Desusa, izstopil iz Janševe koalicije?

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Manj kot leto dni je od slovitega kongresa Desusa, ko je tedanji predsednik Karl Erjavec s cmokom v grlu moral priznati poraz in vodenje stranke predati Aleksandri Pivec, ki je prejela 145 glasov delegatov, Erjavec pa zgolj 80.
Po 15 letih vodenja stranke je Erjavec takrat s tresočim glasom naznanil, da se umika tako iz politike kot iz javnega življenja. "Bilo je lepo," so bile njegove zadnje besede in bilo je videti, da misli resno. 
Marsikdo si je morda takrat oddahnil, Erjavec je bil minister v šestih vladah, dvakrat v Janševi, pa v Pahorjevi, vladi Alenke Bratušek, Mira Cerarja in v vladi Marjana Šarca. Bil je minister za obrambo, za zunanje zadeve, za okolje, tudi v.d. ministra za zdravje. Erjavca so se oprijele oznake kot politik za vse režime, minister za vse vlade, tudi teflonski Erjavec, ko se je v politiki zlahka obdržal tudi, ko so ga z ministrskega mesta odnesle kante.
Enfant terrible je podporo stranke DeSUS vedno znova pogojeval z novimi zahtevami in postavljal ultimate. 

Kam smo torej prišli, da se veselimo vrnitve Karla Erjavca? 
"Odkar sem odšel iz politike, je vse narobe," je stanje v vmesnem času opisal Erjavec. Samovšečna izjava, ki daje vedeti, da se ob svoji vrnitvi vidi v nekakšni vlogi političnega Jamesa Bonda. Erjavec. Karl Erjavec.

Erjavec se na politično prizorišče vrača kot jeziček na tehnici glede usode vlade Janeza Janše. Bo Erjavec, ki je pred volitvami 2018 večkrat poudaril da "z Janšo pa nikoli več", če bo postal predsednik DeSUSa, ostal v Janševi koaliciji? Kakšno bo stališče poslanske skupine, pod vodstvom Franca Jurše, sicer Erjavčevega zaveznika, ki se je zavezala, da bo sodelovanje v Janševi koaliciji vrednotila po enem letu sodelovanja? Sta Erjavec in začasni predsednik Desusa Tomaž Gantar, ki je na kongresu močno podprl Pivčevo, res zakopala bojno sekiro in sta pripravljena sodelovati v stranki? 
Če bo Erjavec ostal v Janševi vladi, katero ministrsko mesto bo kot predsednik stranke zahteval? Je Janša pripravljen na rekonstrukcijo vlade, katerega od ministrov bi bil pripravljen žrtvovati?  V katerem trenutku bi se Janša odločil za predčasne volitve? 
Bo Erjavec sprejel vabilo koalicije KUL pod vodstvom Jožeta Damjana, da bi sestavil vlado skupaj s SAB, LMŠ, SD in Levico? 

Erjavčev cilj ne bo rušenje Janše, pač pa bo njegov cilj, da stranka Desus ostane na političnem prizorišču. Iz padca na 1,5 odstotka javne podpore po aferi, ki jo je zakuhala Aleksandra Pivec, je podpora Desusu nekoliko zrasla, po zadnjih anketa bi za stranko glasovalo 3,9 odstotka volivcev, kar pa je le nekaj čez parlamentarni prag in bistveno manj, kot kot bi bilo potrebno za želenih sedem poslancev v parlamentu.
Na zadnjih parlamentarnih volitvah je Desus prejel 4,9 odstotka glasov, kar je pol manj kot predhodnih volitvah. Predčasne volitve so za Erjavca najslabša možnost. Kolateralna škoda afer, ki jih je povzročila Pivčeva, je velika, stranka je izgubila ugled in zaupanje, članstvo ni konsolidirano, razloga, da bi spet volili Erjavca, še ne vidijo.
Tisti, ki si obetajo, da bo Erjavec s prihodom na čelo stranke zrušil Janševo vlado, bodo zato najverjetneje razočarani, četudi bo Erjavec zapustil Janševo koalicijo, se to ne bo zgodilo kmalu ali vsaj ne takoj. Erjavčeve poteze, če se želi postaviti v čevlje Jamesa Bonda, morajo biti veliko bolj smele.  

Komentarjev 21
  • Beverly_Floyd 14:10 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop d0 interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Wendi_Perez 15:08 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in d0stop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • sandi76 10:39 13.december 2020.

    Zakaj propagirate človeka, ki je zmanjšal pokojnine upokojencev, namesto, da bi jih zvišal, kot je obljubil - na 1000 eur ? Ste pozabili, da je glasoval za ZUJF, ki je znižal odmerni odstotek s 75 na 57 % ? Ta ...prikaži večTa izračun je ostal, upokojenci so ostali v mizeriji, medtem, ko si javni sektor uspešno dviguje plače !!!