Slovenija
8239 ogledov

Ne izključujejo možnosti, da bi mandatar postal Erjavec

Jože P. Damijan Mediaspeed
"Nikoli nismo rekli, da imamo zagotovljenih 46 glasov, temveč da delamo na tem. Do konstruktivne nezaupnice bo prišlo, ko dve stranki prideta do tega, da podpreta KUL," je povedal Damijan. Po njegovem mnenju se to zna zgoditi še pred božičem.

Ključen bo DeSUS-ov kongres

Koalicija ustavnega loka (KUL), ki jo sestavljajo stranke LMŠ, SD, Levica in SAB ter potencialni mandatar, ekonomist Jože P. Damijan, potrebuje še 7 poslanskih glasov. Kot so razkrili na današnji digitalni novinarski konferenci, pred tem ne bodo vložili konstruktivne nezaupnice. Ključen bo kongres stranke DeSUS, ki še vztraja v koaliciji, a bi se v primeru prihoda Karla Erjavca nazaj na vrh stranke to lahko kaj kmalu spremenilo.

Pisali smo že o pismu, ki ga je Erjavec namenil članom stranke pred kongresom in v njem jasno opisal ideološke cilje DeSUS-a. 

V Levici obljubljajo, da bodo v KUL od začetka do konca

Na vprašanje, kaj bo tokrat drugače in če bo Levica ponovno delovala kot "nadkoalicijska" stranka, je njen koordinator Luka Mesec odvrnil, da so bili prejšnjič bolj "plomba", v koalicijska pogajanja so vstopili šele, ko so Šarčeva pogajanja z NSi-jem propadla. "Koalicije nismo jemali kot svoje, tokrat pa jo, ker smo skupaj pripravili program," je zatrdil.

Marjan Šarec verjame, da je Damijan sprejemljiv za vse stranke in lahko nabere največ glasov, "ker je nevtralen". 

Vsi sodelujoči so okrcali delovanje vlade v času epidemije, očitajo jim slabo pripravljenost in kaotično komuniciranje. Damijan verjame, da v tako kriznem času potrebujemo povsem drugačen pristop. "Komunicirati morajo začeti strokovnjaki s področja epidemiologije, spoštljivo, z empatijo," je poudaril. Oblikoval naj bi tudi svojo strokovno skupino za covid-19, članov te skupine pa zaenkrat še ne želi javno izpostavljati, saj da so ljudje, ki so kritični do vlade, takoj deležni blatenja v medijih in sankcij na delovnem mestu.

Proti koronski paketi ukrepov so po njegovem mnenju predvsem kopiranje podobnih ukrepov iz tujine, opozoril pa je, da je veliko ljudi in podjetij, ki v času korona krize niso bili deležni pomoči države, pa bi jo potrebovali. 

Okolje, razvoj, zdravje, solidarnost

Koalicija ustavnega loka ima štiri prioritete: okolje, razvoj, zdravje, solidarnost.

Največ dilem je seveda v zdravstvu, KUL naj bi si tudi v nadaljnje prizadeval za ukinitev dodatnega zavarovanja, želijo si reorganizacije zdravstva, poleg tega pa si bodo prizadevali tudi za skrajšanje čakalnih vrst, obljubljajo. 

Tanja Fajon je poudarila, da je treba urediti tudi sistem dolgotrajne oskrbe tako, da bi vsem zagotavljal stabilnost in socialno varnost. 

Pomemben del programa KUL je tudi podnebna politika, čeprav je v času epidemije marsikdo ne dojema kot prioritetno, pa Mesec meni, da mora biti "epizoda z virusom opozorilo, kako hitro lahko težava nastane, če se ne odzivamo na svarila znanstvenikov in strokovnjakov". Razogljičenje je po njegovih besedah ključna naloga njegove generacije.

Solidarnost pa je po mnenju Alenke Bratušek zatajila pri dveh generacijah, pri starejših in pri mladih. "Starejši to plačujejo z življenji. Mladi pa so ostali brez šole, nekateri celo brez edinega toplega obroka, nimajo enakih pogojev za šolanje na daljavo. Dodatek za študente je pravzaprav edini vladni ukrep, ki je naslovil mlade," je povedala.

Tanja Fajon pa meni, da so spregledani tudi kulturniki in znanstveniki, zato je v njihovem programskem načrtu predviden tudi dvig sredstev zanje. 

Očitki o evru in "kurbi s plesa"

Damijan je na očitke o tem, da je evro mrtev, odgovoril, da je "stavek vzet iz konteksta - povedal sem, da EU absolutno da, evro pa je bil političen projekt, monetarna unija brez fiskalne vodi v obdobje, kot smo ga imeli v zadnjih 10 letih"

Glede tvita, ki ga je namenil bivši ministrici za kmetijstvo, Aleksandri Pivec - da bo odšla kot "kurba s plesa", pa je priznal, da je šlo za "absolutno neprimerno komunikacijo", dodal je, da je uporabil štajersko metaforo, ki je mišljena kot opis osebe, ki se jo po uporabi zavrže. 

Konstruktivna nezaupnica še pred božičem?

"Nikoli nismo rekli, da imamo zagotovljenih 46 glasov, temveč da delamo na tem. Do konstruktivne nezaupnice bo prišlo, ko dve stranki prideta do tega, da podpreta KUL," je povedal Damijan. Razložil je, da podporo poslancev imajo, vendar da ni še nujno, da bodo ti poslanci v skladu z dogovorom tudi glasovali. Konstruktivno nezaupnico bodo torej vložili šele, ko bodo zbrali podpise.

To se po njegovih ocenah lahko zgodi okrog 10. do 15. decembra, torej pred božičem. 

Možno pa je, da Damijan v KUL sploh ne bo mandatar. Na vprašanje, ali bi podprli Karla Erjavca, če zmaga na kongresu stranke DeSUS in uspe nabrati 46 glasov poslancev, so ustanovitelji KUL dejali, da je to "hipotetično možno".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • milan42 10:19 24.november 2020.

    Ja zakaj pa ne Karla E za mandatarja Vsaki stranki enako št ministerstev, državnih sekretarjev enako št. Bi pa obdržal g Širclja za finančnega ministra. To pa zato da bi nas izpeljal iz godlje v katero nas je njegova kamarilala ...prikaži več pripeljala Drugače pa"preki sud"

  • Janez 06:45 24.november 2020.

    Bravo Karel, si vsj prave vrednote postavil na prvo mesto, če nič drugega!!!Ponovno verjamem v svobodo, javno šolstvo, javno zdravstvo, zmago svobodnih sil nad fašizmom in nacizmom. Do sedaj nisem podpiral DESUS, če pa zrušite to sramoto od Janše in ...prikaži večn Tonina pa vas zopet podprem!!

  • joze95 06:21 24.november 2020.

    Ko poslušaš te pogojnike in vse nestrpne medije, ki jih plačuje s PKP zakoni sedanja vladna koalicija potem res vidiš kako se otroci v otroškem vrtcu napenjajo. Res je hudo, ko moraš na stara leta začeti delati pa ne znaš. ...prikaži več In na koncu, še dva intervjuja da Damijan pa se bomo spet smejali. Včasih smo imeli vsaj Pavliho, sedaj pa nam ponujajo kislo kumarico Damijana.