Slovenija
1968 ogledov

Po dolgem času se je oglasil Erjavec: Če bom predsednik, se bo moj glas slišal

DeSUS, Karl Erjavec Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Kandidat za predsednika Karl Erjavec je pred volilnim kongresom DeSUS delegatom poslal pismo.

"Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra. Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam," je v pismu delegatom stranke pred glasovanjem o novem predsedniku DeSUS zapisal Karl Erjavec. "To seveda ni dobro in po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti. Ne bom opisoval konkretnih primerov, ker so ti primeri znani."

Prepričan je, da je bilo vodstvo stranke do teh pojavov preveč tiho in se izgovarjalo, da smo neideološka stranka. "Če bom predsednik stranke DeSUS se bo moj glas slišal in ne bom nikomur tiho. Vsaka politika ima svojo ideologijo," je zapisal. "Tudi stranka DeSUS je ideološka stranka že zaradi svojega programa, ki varuje šibke socialne skupine (upokojence, invalide itd..), ki brani javno zdravstvo, javno šolstvo, javno televizijo. Stranka DeSUS je ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve narodno osvobodilne borbe in, ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni. Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače."

Prvič tudi javno nekateri pogledi Karla Erjavca o aktualni politiki. Takole piše delegatom stranke pred "poštnim"...

Objavil/a Gregor Drnovšek dne Ponedeljek, 23. november 2020

Izredni volilni kongres DeSUS bo dopisno potekal do 5. decembra. Glasovali bodo od 27. novembra do 1. decembra, za predsednika kandidirata Srečko Felix Krope in Karl Erjavec, ki velja za favorita. Potem ko se je po januarskem porazu proti Aleksandri Pivec za kratek čas umaknil, se zdaj vrača na politični parket.

Poslanci DeSUS | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Kongres bo zaradi epidemije novega koronavirusa potekal z glasovanjem po pošti. Od začetka kongresa do volitev predsednika in podpredsednikov stranke bodo imeli delegati možnost predlagati še dodatne kandidate za funkcije.

Rezultate bodo razglasili 5. decembra

Stranka bo 26. novembra 231 delegatom poslala glasovnice, ki jih bodo izpolnjene lahko po pošti vrnili do vključno 1. decembra. Rezultate volitev bodo javno razglasili 5. decembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Za tri podpredsednike je deset kandidatov. Za predsedniškega favorita pa velja Erjavec, ki ga je na januarskem kongresu po 15 letih odnesla tedanja kmetijska ministrica Pivčeva. Njen mandat je bil kratek, s položajev v vladi in stranki se je poslovila po očitkih javnosti glede plačil gostovanj po Sloveniji in prepletanja službenih in družinskih aktivnosti.

DeSUS vabijo v KUL

Vprašanje, kdo bo vodil DeSUS, tokrat ni pomembno le za usodo stranke, pač pa lahko pomembno kroji razvoj političnih dogodkov v Sloveniji. DeSUS namreč vabijo v potencialno novo vlado oz. Koalicijo ustavnega loka (KUL).

Tina Bregant Covid-19 Slovenija Tina Bregant se poslavlja. To je razlog!

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je sicer na namigovanja v javnosti, da bi Erjavec v primeru izvolitve stranko odpeljal iz vlade Janeza Janše v KUL, v sredo odgovoril, da en sam človek ne more odločati o sodelovanju v koaliciji. Pri tem imajo velik pomen poslanci.

Erjavca so za zdaj javno podprli trije poslanci, poleg Jurše še Ivan Hršak in Branko Simonovič. Poslanci sicer pričakujejo, da bi Erjavec prevzel vodenje stranke z namenom, da jo sanira, in da bo to, če bo izvoljen, to njegov zadnji mandat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:27 24.november 2020.

    Ima svojo zgodovino obljub,ki jih ni izpolnil,zakaj neki bi ga pa zdaj še povrh vsega izvolili

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 16:14 23.november 2020.

    Ne bi si mislil, ampak je KUL Korl s svojo vrnitvijo zadržal DESUS tudi v bodoče v parlamentu, vsaj zaenkrat po anketah sodeč. Vir: https://www.rtvslo.si/slovenija/vlade-ne-podpira-vec-kot-polovica-anketiranih-jih-pa-60-odstotkov-podpira-ukrepe/543169

  • Avatar Leon
    Leon 14:49 23.november 2020.

    Erjavec in njegov DESUS je bil v vseh koalicijah ,ker se Karl ni mogel odreči ministrskega stolčka . Ne verjam ,da bo jutri drugače.