Slovenija
6050 ogledov

Erjavec le izsilil višje pokojnine

Karl Erjavec Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Koalicija je danes razpravljala o proračunu in se uskladila o zahtevi DeSUS za izredno uskladitev pokojnin prihodnje leto. Dopolnilo DeSUS k zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju bodo posvojili oz. vložili kot dopolnilo koalicije. Dogovorili so se, da novih dopolnil k proračunskim dokumentom ne bodo vlagali.

V DeSUS so namreč minuli teden vložili dopolnilo k predlogu vladnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021. V skladu z dopolnilom bi se pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek že ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu in ne šele ob več kot triodstotni.

Poteza DeSUS je razburila koalicijske partnerje, saj so se dogovorili, da dopolnil k proračunu in spremljevalnim dokumentom stranke posamično ne bodo vlagale. Na to je pred nekaj dnevi spomnil tudi premier Marjan Šarec.

Kot je po današnjem koalicijskem srečanju pred sejo vlade pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, gre za izredno uskladitev pokojnin decembra 2020, torej za en mesec, kar predstavlja od pet do šest milijonov evrov. Ob tem sicer ni upošteval, da to za leto 2021 pomeni od 60 do 72 milijonov evrov. 

Uskladitev za odstotek pomeni, da bodo upokojenci za vsakih sto evrov pokojnine dobili dodaten evro, kdor ima 400 evrov pokojnine štiri evre, tisti s tisoč evri pokojnine pa dodatnih deset evrov. 

Kar naenkrat so se vsi strinjali

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana so se partnerji strinjali, da je proračun s soliranjem katere koli stranke ali poslanca težko nadzorovano spraviti pod streho. Zato je zadovoljen, da se je DeSUS pripravljena odpovedati temu dopolnilu in se strinja, da ga vložijo kot dopolnilo koalicije. "Pomembno je, da bo ta vsebina v proračunu zajeta," je dodal Han.

Tudi vodja poslancev SMC Igor Zorčič je izpostavil dogovor, zadeve, glede katerih so sicer soglasni, vložijo skupaj, ter da se soliranje strank z dopolnili ustavi. S tem so zadovoljni tudi v SAB, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper.

Dogovor, da je to skupen projekt, je dobra rešitev tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše. Po njegovih besedah so skupaj ugotovili, da so upokojenci pri proračunski pogači najmanj dobili.

Po predlogu omenjenega zakona, ki je v parlamentarnem postopku, bi se namreč pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek le ob več kot triodstotni gospodarski rasti letos, ki pa glede na napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ne bo dosežena. Urad je namreč znižal napoved gospodarske rasti v letošnjem letu na 2,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • dusan11 23:05 10.oktober 2019.

    Se delajo norca dajo nam naj 7.2%, kaj so nam pokradli v zanjih 10 letih, pa nerabimo dobenih izrednih uskladitev za sramotni 1%

  • mirror 22:10 10.oktober 2019.

    Desusu, oz. Erjavcu gre zelo slabo. Reveža niso volivci niti v parlament spustili, enako kot Bratuškovo. Pa se oba šopirita kot dva petelina na kupu gnoja. Oba bi rada z deljenjem malih bonbončkov privabila upokojence. Mislim, da bi upokojenci imeli ...prikaži več več, če ne bi bilo Desusa.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 21:52 10.oktober 2019.

    To kaj je izsilil je navaden k.....

Sorodne novice