Slovenija
22 ogledov

Erjavec na stran Križaniča

Karl Erjavec (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Križanič nad pozivom presenečen. Odstopiti ne namerava. "Poziv računskega sodišča je politično motiviran," meni Erjavec. "Gre za zadevo, ki je iz drugega časa," dodaja Žerjav.
Računsko sodišče je Pahorju uradno dalo 15 dni časa, da odgovori na poziv računskega sodišča, naj začne postopek za razrešitev Križaniča. Več si preberite TUKAJ.

Franc Križanič je na popoldne na poziv računskega sodišča povedal, da je nad njim presenečen. Sam ne namerava odstopiti, pričakuje pa tudi, da premier Borut Pahor – potem ko bo prebral njegova pojasnila – njegovega odstopa ne bo predlagal.

Erjavec: politično obračunavanje
"Predsedniku vlade predlagam, da sproži ustavno presojo, sicer bo predsednik računskega sodišča najmočnejša politična osebnost v tej državi, saj bo od njegovih revizij odvisno, ali bo nekdo še naprej minister ali ne," je dejal Karl Erjavec.

Na naše vprašanje, kaj če Pahor ne predlaga razrešitve Križaniča, Erjavec odgovori: “Edino pravilno.“

"Zgodba je enaka kot pri meni, gre za politično obračunavanje," je še dejal prvak DeSUS-a, ki je s položaja ministra za okolje januarja lani odstopil po tem, ko je računsko sodišče pozvalo k njegovi razrešitvi zaradi kršitev obveznosti dobrega poslovanja ministrstva.

Žerjav: "Zadeva je iz drugega časa"

"Ta vlada je postala nevarna že sama sebi, kaj šele komu drugemu," je v izjavi novinarjem v DZ opozoril Žerjav. Sam sicer težko ocenjuje, ali bi moral Križanič glede na očitke prevzeti odgovornost in odstopiti. Gre namreč za zadevo, "ki je iz drugega časa in je težo očitkov težko ocenjevati".

Na vprašanje, ali bi moral Pahor spoštovati poziv računskega sodišča, pa Žerjav odgovarja, da je to pač vedno odločitev premierja. Prvak SLS je izpostavil, da prejšnji predsednik vlade Janez Janša takega poziva ni upošteval, medtem ko bo Pahor težko ravnal drugače. Če pa bo Pahor spoštoval poziv sodišča in DZ predlagal Križaničevo razrešitev, bo SLS premierjevo odločitev spoštovala.

Golobič bo preveril okoliščine
Golobič je zatrdil, da si bo vzel čas in preveril okoliščine, ki so pri pozivu vodile računsko sodišče in da kaj več pred tem o zadevi ne more povedati. Špekulacije, da bi bil predlog razrešitve lahko posledica povezave namere predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, da nasledi premierski stolček, o čemer so v zadnjem času pisali tudi mediji, in dejstva, da Križanič v luči krize vodi zelo pomemben resor, je prvak Zares zavrnil.

Jelinčič: "Križanič naj sledi Erjavcu"
"Upam da bo Pahor naredil tako, kot je naredil pri Erjavcu. Če je slednji moral oditi zaradi nekih kant za smeti, potem mora biti Križanič obravnavan enako ali še bolj natančno. Gre za zelo čudne zadeve v zvezi s Splošno plovbo, v katero so pravzaprav vpletene vse politične opcije sedanje vlade,“ pa nam je zadevo komentiral prvak SNS Zmago Jelinčič. “Z iskanjem vseh mogočih zadev pri Splošni plovbi je sicer začel Srečko Prijatelj in to je tudi razlog, da je še vedno v zaporu,“ dodaja.

"Poziv računskega sodišča je potrebno spoštovati. Težko si predstavljam, da bi predsednik vlade glede na visoke standarde, ki jih je postavil v preteklosti, tokrat ravnal drugače," se je na poziv računskega sodišča odzval Borut Sajovic iz LDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.