Slovenija
869 ogledov

Erjavec: Načelo ene Kitajske ni bilo kršeno

preiskava Saša Despot preiskave goljufivih kitajskih klicnih centrov,
Zunanji minister Karl Erjavec povedal, kaj bo odgovoril Kitajski.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes zatrdil, da na podlagi poročila policije in tudi državnega tožilstva v zadevi klicni centri, v kateri je bilo aretiranih več Tajvancev, načelo ene Kitajske ni bilo kršeno. Odgovor s tako vsebino bo zunanje ministrstvo predvidoma v sredo poslalo tudi kitajskemu veleposlaniku, je povedal minister.

"Na podlagi poročila policije in tudi državnega tožilstva bomo jutri pripravili odgovor na diplomatsko noto in jo tudi predali kitajskemu veleposlaniku. Po pregledu celotne zadeve ugotavljam, da so naši državni organi korektno opravili svoje delo, tudi policija in vsi ostali. Načelo ene Kitajske je bilo spoštovano," je zatrdil minister v današnji izjavi za slovenske medije.

preiskava Klicni centri Slovenija Kitajska z besedami in zahtevami ostro nad slovensko policijo

Zahteve za izročitev še niso prejeli

Glede sodelovanja Tajvancev v preiskavi, kar je močno razburilo oblasti v Pekingu, je minister poudaril, da je šlo za "operativno sodelovanje na nižji ravni". "Ocenjujemo, da to operativno sodelovanje ne pomeni kršitve načela ene Kitajske," je povedal.

Glede napovedanih kitajskih zahtev po izročitvi tajvanskih osumljencev je zunanji minister dejal, da so vsi postopki še odprti. "Še nihče ni obsojen," je poudaril, hkrati pa izpostavil, da je zanj v prvi vrsti pomembno to, "da se ta kazniva dejanja ne nadaljujejo več in da so storilci prijeti". Glede morebitnih izročitev je povedal, da pravosodno ministrstvo ni prejelo še nobene zahteve za kakršnokoli izročitev.

preiskava | Avtor: Saša Despot Hišne preiskave v Sloveniji. Saša Despot
Erjavec ne vidi potrebe po dramatizaciji

Minister je izrazil pričakovanje, da bo Kitajska zadovoljna s slovenskimi pojasnili in da zaradi zapleta ne bo prišlo do kakega poslabšanja odnosov. "Mislim, da ni potrebno dramatizirati te zadeve. Mislim, da je poročilo policije korektno in da dejansko iz tega poročila izhaja, da je bilo ves čas to sodelovanje zelo dobro, da brez pomoči Kitajske verjetno ne bi bili tako uspešni pri odkrivanju te kriminalne združbe, ki ni delovala samo v Sloveniji, ampak tudi na Hrvaškem, v Španiji in drugod," je dejal.

"Tudi sem mnenja, da ni nobene potrebe, da bi se odnosi med Slovenijo in Kitajsko poslabšali, zlasti zato, ker imamo zelo dobre politične odnose, ki so razvejani na različnih področjih, od gospodarstva, infrastrukture, kulture, turizma ... Mislim, da bo ta zadeva prej kot slej dobila svoj epilog," je še dejal minister Erjavec.

Slovenija je "zelo zavezana načelu ene Kitajske"

Izrecno je poudaril, da "Slovenija zelo dosledno spoštuje načelo ene Kitajske". "Nekatere države imajo na Tajvanu svoja predstavništva, medtem ko Slovenija nima nič. Tako da mi smo zelo zavezani temu načelu ene Kitajske. Prepričan sem, da so to opazili tudi Kitajci," je še dejal.

preiskava | Avtor: Saša Despot preiskave goljufivih kitajskih klicnih centrov, Saša Despot

Policija: Nismo posegli v celovitost Kitajske

Z Generalne policijske uprave so se danes odzvali na zahtevo Kitajske. Zapisali so, da je preiskavo samostojno pričela slovenska policija, na podlagi zbranih podatkov pa je nato steklo sodelovanje s tujimi varnostnimi organi. "Policija ne odloča o izročitvah oseb drugim državam in tudi v primeru marca 2017 prijetega kitajskega državljana ni odločila, da izročitev Kitajski ni bila možna. Postopki izročanja so v pristojnosti pravosodnih organov," so pojasnili. Kriminalistično preiskavo in obravnavo kaznivega dejanja je usmerjalo specializirano državno tožilstvo. 

"Policija nima možnosti odločanja, ali bo žrtve – tuje državljane azijskega porekla – pridržala ali izročila, saj je njihov status posledica
kvalifikacije kaznivega dejanja, ki je v pristojnosti državnega tožilstva, ki je tako odločitev sprejelo skladno z veljavno domačo in tujo zakonodajo,"
so še zapisali in dodali: "Policija ni nikakor posegala v celovitost Kitajske, saj je sledila zgolj operativnim potrebam mednarodne preiskave, s katero so bili pristojni kitajski organi tudi seznanjeni."

preiskava Združba v Sloveniji Slovenija V Sloveniji osem nezakonitih klicnih centrov, kjer so prisilno delali tujci

Po aretaciji Kitajska poslala poziv Sloveniji

S kitajskega veleposlaništva v Ljubljani so v nedeljo sporočili, da je Kitajska pozvala Slovenijo k izročitvi vseh Tajvancev, aretiranih v kriminalistični akciji v povezavi z nezakonitimi klicnimi centri, saj da ne gre za žrtve trgovine z ljudmi ali ilegalne priseljence, ampak goljufe.

Slovenska policija je v četrtek ob zaključku večmesečne mednarodne kriminalistične operacije opravila 16 hišnih preiskav, med katerimi je prostost odvzela devetim osebam. Od tega je bil pripor odrejen za šest oseb, med njimi za dva slovenska državljana in štiri tuje državljane azijskega porekla. Identificirali so tudi 32 žrtev trgovine z ljudmi, večinoma Tajvancev, ki naj bi bili v klicnih centrih prisiljeni klicati kitajske državljane in od njih pridobiti denar.

Komentarjev 3
  • radivoj76 21:58 23.januar 2018.

    Koliko Kitajsk pa imamo, štiri?ja če jo razdeli na s,j v z..

  • ode 21:01 23.januar 2018.

    Si morte mislit. Karel Veliki drži kitajce za jajca.

  • stary1 18:23 23.januar 2018.

    Jebeš tako državo ki ima takega ministra,,,