Slovenija
10293 ogledov

Kitajska z besedami in zahtevami ostro nad slovensko policijo

preiskava Saša Despot preiskave goljufivih kitajskih klicnih centrov,
Peking prek kitajskega veleposlaništva pri nas z ostrimi toni in tudi očitki zahteva od Slovenije, naj jim izroči vse "tajvanske kriminalce", zajete v četrtkovi akciji proti klicnim centrom.

Kitajska uradno zahteva, naj ji Slovenija izroči vse tajvanske državljane, priprte v nedavni akciji proti nezakonitim klicnim centrom, saj zanje to niso žrtve trgovine z ljudmi ali ilegalni priseljenci, temveč navadni goljufi. To so s kitajskega veleposlaništva zapisali za tiskovno agencijo STA.

V četrtkovi kriminalistični preiskavi več nezakonitih klicnih centrov po Sloveniji so slovenski kriminalisti identificirali 32 žrtev trgovine z ljudmi azijskega porekla. Obenem so sprva pridržali devet oseb, od tega jih je šest ostalo v pridržanju. Med njimi sta po petkovih informacijah iz policije dva Slovenca in štirje tuji državljani azijskega porekla.

preiskava Združba v Sloveniji Slovenija V Sloveniji osem nezakonitih klicnih centrov, kjer so prisilno delali tujci

Kitajci naj bi priskrbeli vse ključne informacije, Slovenci zamočili

Danes pa so se v javnosti oglasili tudi uradni kitajski predstavniki v naši državi. Zapisali so, da so omenjene aretacije plod tesnega sodelovanja med kitajsko in slovensko policijo v boju proti telefonskim goljufijam na račun kitajskih državljanov. Sodelovanje se je pričelo po obisku posebnega kitajskega odposlanca Meng Jianzhuja septembra 2017 v Sloveniji. Ta se je takrat sestal tako s premierjem Mirom Cerarjem kot zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Veleposlaništvo trdi, da je slovenska policija je preiskave in aretacije izvedla na podlagi informacij, ki jih je dobila od kitajske policije.

Ob tem pa dodajajo, da je po njihovih informacijah slovenska policija sredi lanskega leta prejela t. i. rdeče obvestilo, na podlagi katerega je aretirala Tajvanca Wuja Yuhuija, ki naj bi bil vpleten v telefonske goljufije. Kitajska je takrat prosila slovensko policijo za njegovo izročitev, vendar je bila prošnja zavrnjena, osumljenca pa so v kratkem času izpustili. Po tem dogodku so v Slovenijo kot "varno državo" za telefonske goljufije začeli množično prihajati tudi drugi tajvanski kriminalci.

preiskava | Avtor: Saša Despot Hišne preiskave v Sloveniji. Saša Despot

V akciji sodeloval tajvanski prevajalec, ki naj to ne bi bil

Telefonske goljufije tajvanskih združb naj bi bile večinoma usmerjene proti Kitajski. Iz različnih nelegalnih klicnih centrov po vsem svetu goljufajo Kitajce na Kitajskem in zdomce. Ker so kazni na Tajvanu za tovrstno početje nizko, se s to dejavnostjo ukvarja vse več ljudi. 

"Vsi, ki so bili v akciji pridržani, so iz kitajskega Tajvana in vpleteni v telefonske goljufije, katerih oškodovanci so kitajski državljani. Po podatkih kitajske policije sta vsaj dva primera prijavljenih goljufij povezana z aretiranimi Tajvanci. Zneska škod znašata 290 tisoč juanov (37.200 evrov) ter 2,01 milijona juanov (258.000 evrov). Vseh 36 aretiranih kriminalnih osumljencev se je ukvarjalo s telefonskimi goljufijami," so še navedli in opozorili, da imajo osumljenci tajvanske potne liste, zato za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vize in so v našo državo prišli prostovoljno, ne kot žrtve trgovine z ljudmi ali ilegalci. 

Da dogajanje v povezavi s četrkovo kriminalistično akcijo zaradi občutljivosti Pekinga na z njegove strani nepriznani Tajvan načenja slovensko-kitajske odnose, dokazuje tudi trditev kitajskega veleposlaništva, da je slovenska policija kršila načelo "ene Kitajske", ker je angažiralo dva prevajalca s Tajvana. Kot trdijo na veleposlaništvu, pa jezikovnih težav sploh ni bilo, ker so bili v akcijo povabljeni tudi kitajski policisti. "Nekdo iz Tajvana je v hišni preiskavi celo priznal, da ni prevajalec, ampak policist iz Tajvana," so dodali.

Odziv slovenske strani še pričakujemo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • gregor51 10:55 22.januar 2018.

    ma zgont vse kitajske podgane domov.

  • stary1 20:38 21.januar 2018.

    mene pa zanima ali je bila zraven vpletena tudi NLB

  • borut08 18:23 21.januar 2018.

    Nasa skorumpirana drzava in policija bi jim najraje se medaljo pripela,zato so jih pustili delovat od 2015 pa do zdej ob posredovanju Kitajske.