Slovenija
5 ogledov

Erjavec: "Naj država dokapitalizira še zdravstvo"

 Karel Viktor Erjavec Saša Despot
Zunanji minister Karl Erjavec, ki je začasno prevzel tudi zdravstveni resor, je ob primopredaji poslov dejal, da bo prevzel odgovornost za odločanje o najpomembnejših stvareh, kot so pogodbe za urgentne centre, soglasja za imenovanja ter soglasje vlade k finančnemu načrtu ZZZS. Operativne zadeve pa bo opravljala državna sekretarka Brigita Čokl.

"Vem, da me čaka težko obdobje, ker sem že tako obremenjen kot minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS," je dejal Karl Erjavec, ki bo zdravstveni resor vodil največ tri mesece. Tako upa, da ne bo predolgo v funkciji ministra za zdravje. "To področje potrebuje čim prej novega ministra s polnimi pooblastili, ki bodo omogočala, da začne čim prej z delom na zdravstveni reformi," je dejal ob današnji primopredaji.

Kot predsednik DeSUS in začasni minister za zdravje bo zahteval, da se v novi koalicijski pogodbi za preostanek mandata vlade Alenke Bratušek zapiše, na kakšen način bodo izpeljali reformo in kakšna bodo izhodišča. "Če tega ne bomo storili, se bojim, da ta vlada in koalicija ne bo sposobna sprejeti nujno potrebne zdravstvene reforme," je izrazil pomisleke.

Če je denar za banke ...

Erjavec je kritičen tudi do trenutnega položaja v zdravstvu. Kot pravi, se bo treba v koaliciji dogovoriti, kako bodo zagotovili potrebna sredstva, da bo lahko zdravstveni sistem normalno deloval. "Če smo našli sredstva za sanacijo bančne luknje, bo nujno treba v naslednjih letih najti tudi sredstva, da bo lahko zdravstveni sistem normalno funkcioniral," je dejal in dodal, da pričakuje, da bo država tudi dokapitalizirala zdravstvo.

Začasni zdravstveni minister meni, da bodo "ta pogajanja znotraj koalicije pri pripravi nove koalicijske pogodbe zelo težavna, glede na to da vemo, kakšna je finančna situacija". Dejal je tudi, da se bo sočasno z novo koalicijsko pogodbo treba dogovoriti glede rekonstrukcije vlade. "Vidimo, da že kar nekaj ministrov manjka, za nekatere še ne vemo, kakšna bo njihova usoda," je pripomnil. Po njegovem mnenju bi morala vlada nadaljevati delo z ministri, ki nimajo nobene "prtljage", zlasti ker vemo, da bo tudi leto 2014 izjemno naporno in težavno.

Pritiske je težko vzdržati

O imenih morebitnega novega ministra za zdravje ni želel govoriti, saj da je to stvar koalicije in vprašanje rekonstrukcije vlade. Prav tako ni želel napovedati, ali bo DeSUS obdržal zdravstveni resor. Za novega ministra pa pravi, da bo moral biti izjemno trden, imeti močno hrbtenico in biti zelo vztrajen. "Te lastnosti je imel tudi naš minister, ampak očitno so pritiski tako močni, da je to težko zdržati," je dejal Erjavec. Dodal je, da bo moral prihodnji minister za zdravje imeti polno podporo vseh političnih strank v koaliciji.

V bran je vzel premierko Alenko Bratušek glede očitkov, da je prepozno postavila zdravstvo za prioriteto. Opozoril je, da je vlada vso energijo vlagala v to, da ne bi prišli pod okrilje trojke. Če bi se to zgodilo, bi imeli vsaj za 30 odstotkov manj zdravstva in bi bila načeta socialna država.

Tudi Gantar za dodatna sredstva

Erjavec se je ob primopredaji zahvalil Tomažu Gantarju za opravljeno delo, slednji pa Erjavcu za zaupanje, da je lahko ta resor vodil. Gantar obžaluje, da mu ni uspelo izpeljati zdravstvene reforme, verjame pa, da bo tudi "z mojim odstopom zdravstvo postalo tudi na nivoju vlade bistveno pomembnejše področje".

Še vedno je prepričan, da bo za sprejem reforme potreben dogovor na najvišjem nivoju, torej med predsedniki strank in premierko, in da bo treba najti tudi dodatna sredstva za zdravstvo.

Verjame pa, da je zdravstvo še vedno dobro, a potrebuje spremembe, ki jih bo treba v prihodnosti doreči, in zagotoviti nujna sredstva. Tudi Gantar meni, da ta dodatna sredstva ne bi smela biti težava, glede na to, da se bo za sanacijo bančnega sistema vložilo bistveno več.

Komentarjev 2
  • ennanova 08:57 14.december 2013.

    Nujna je sprememba ekonomskega kurikulumaV medijih ne beremo velikokrat, da je ekonomija zelo razdeljena znanost, v kateri že 30 let dominira ortodoksen pogled neoklasične smeri. Na večini ekonomskih fakultet po svetu poučujejo povečini samo ta pristop in to je ...prikaži več eden izmed ključnih razlogov za zadnjo krizo, kot tudi …http://za-misli.si/kolumne/ales-praprotnik/1346-nujna-je-sprememba-ekonomskega-kurikuluma

  • maresem 19:54 13.december 2013.

    Ja, se strinjam Karel.