Slovenija
20 ogledov

Erjavec ni zadovoljen

Karel Erjavec Saša Despot
Koalicijski partnerji so prejeli osnutek prenovljene koalicijske pogodbe, ki jo je pripravila Pozitivna Slovenija (PS).

Predsednik DL Gregor Virant osnutka še ne komentira, Dejan Židan (SD) bi se zgledoval po nemški koalicijski pogodbi. Prvak Desusa Karl Erjavec pa pravi, da zlasti zaradi določb o pokojninah osnutek nove pogodbe ni povsem v skladu s pričakovanji njegove stranke.

Zgledovala bi se po Nemcih

Kot je po seji vlade dejal podpredsednik SD Židan, sam pogodbe še ni videl, saj je bila poslana predsednikom strank. Koaliciji bo osnutek predstavljen 14. januarja, do 15. januarja stranke pripravljajo svoje predloge, nato pa sledijo koalicijska pogajanja. Kot zgled je izpostavil koalicijsko pogodbo v Nemčiji.

Virant je osnutek koalicijske pogodbe že videl, dogovorili pa so se, da ga javno ne komentirajo, je pojasnil. Tudi njemu je všeč nemška koalicijska pogodba. Ta je obsežna, naša vlada pa bo pripravila jedrnatejši dokument, je pojasnil.

Zaplet pri pokojninah

Je pa osnutek dopolnjene koalicijske pogodbe, ki jo je pripravila PS, že komentiral Erjavec. Osnutek ni povsem v skladu s pričakovanji Desusa, pravi. Glede pokojnin osnutek predvideva, da se vlada ne bi dotaknila tistih pokojnin, ki imajo podlago v plačanih prispevkih, medtem ko Desus meni, da morajo zagotoviti, da ne bodo posegali v nobene pokojnine. Med pokojninami, ki ne izhajajo iz vplačanih prispevkov, so namreč prav najnižje, Erjavec je izpostavil pokojnine invalidov.

V osnutku pogodbe po Erjavčevih besedah tudi ni ničesar glede regresa za upokojence, zato pričakuje, da se bo koalicija o tem še pogovorila. Moti ga tudi v pogodbi predvidena uvedba spletnega glasovanja na parlamentarnih volitvah.

Bodo premetali ministrstva?

Ob koalicijski pogodbi se v javnosti omenja tudi namero združevanja nekaterih resornih področij. Po oceni Erjavca se spremembe ne bodo zgodile. To bo tudi stvar dogovarjanja, a po njegovih besedah to ne bo smelo vplivati na delitev resorjev znotraj koalicije. Obstoječa kombinacija resorjev je po Erjavčevem mnenju nekoliko ponesrečena, izpostavil je združeno okolje in kmetijstvo.
Po njegovem mnenju bi bilo bolj logično združiti infrastrukturno področje in področje okolja, v gospodarski resor bi bolj spadala energetika. Potrdil je tudi, da razmišljajo o uvedbi ministrstva za razvoj.

Ne bi želel, da izpade, kot da se DL iz interesnih razlogov poteguje za katerokoli področje, pravi Virant. O vsem tem se bo koalicija po njegovih besedah pogovorila in dogovorila. A sredi mandata veliki organizacijski pretresi ne bi bili dobri, ker bi se vsa ministrstva mesece ukvarjala s tem, dodaja Virant.

Komentarjev 6
  • Kranjica 11:17 03.januar 2014.

    Nič novega, Erjavec spet dela cirkus, na koncu pa bo, tako kakor vsakokrat, pristal ne vse predloge PS in A.Bratušek. Veliko grmenja, malo dežja!

  • ennanova 08:38 03.januar 2014.

    Srečno v temno prihodnostPolitiki, ki ne prinašajo dobrih novic, pa čeprav so pravljične, težko zmagajo na volitvah. Od nekdaj je tako. Imajo celo srečo: v antičnem svetu so sla s slabimi novicami nemudoma pospremili na oni svet. Politiki torej ...prikaži več verjamejo, da morajo ljudstvu govoriti, kar bi rado slišalo, zato se vedejo skladno s prepričanjem: prihodnost bo vsekakor svetla, samo sledite nam. Tvegam torej, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1378-srecno-v-temno-prihodnost

  • Franc Zorko 08:22 03.januar 2014.

    Karl nima čisto prav, namreč pokojnine, za katere niso bili plačani prispevki, so pravilomanajvišji in ne najnižji, kot trdi on. V mislih imam " zaslužne" penzije, ko je tovariš predlagal sotovariša za zaslužno penzijo, za ne vem kake zasluge, ...prikaži več po drugi strani pa nekdo, ki je 40 let garal, danes životari.