Slovenija
19 ogledov

Erjavec: Patria ni podkupovala

1/2
Žurnal24 main
Minister za obrambo Karl Erjavec se je sestal z direktorjem finske Patrie Jormom Wiitakorpijem. Slednji je po sestanku dejal, da Patria ni nikoli podkupovala slovenskih uradnikov.

Direktor Patrie Jorma Wiitakorpi je po pogovoru z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem dejal, da je preiskava v podjetju jasno pokazala, da nihče iz Patrie ni ničesar plačeval slovenskim uradnikom, ki so bili povezani s tem projektom. Kot je uvodoma dejal Erjavec, ga je v pogovoru z direktorjem Patrie zanimalo predvsem, ali je preiskava na Finskem povezana s poslom 8x8 v Sloveniji. Kot je dejal, izdelava oklepnikov teče po pričakovanjih, tudi sicer pa je pogodba po njegovih besedah napisana tako, da je naročnik maksimalno zavarovan.

Wiitakorpi: Korupcija bi bila slaba za Patrio
Wiitakorpi je sicer pred časom poudaril, da njihovo podjetje ne dopušča korupcije in da je v primeru, da je do nje le prišlo, to zelo slabo za Patrio. Potrdil je, da je podjetje sodelovalo s predstavnikom Patrie na Dunaju Wolfgangom Riedlom , zanikal pa, da bi Patria kadarkoli sodelovala z Walterjem Wolfom .

 

Tesno sodelovanje s finskimi tožilci

Tožilstvo tesno sodeluje s finskimi tožilci, je pojasnila generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Na očitke politike, da je tožilstvo pri preiskavi nakupa oklepnikov 8X8 premalo aktivno, pa je Brezigarjeva povedala, da so v tem primeru skupaj s finskimi tožilci junija letos oblikovali komisijo, ki se ukvarja s primerom.

Povedal je še, da proizvodnja oklepnikov 8x8 na Finskem teče po načrtih in da bo Slovenija že kmalu imela najboljše oklepnike na svetu. V zvezi z delom finskih preiskovalnih organov pa je dodal, da jih ne more komentirati.

Minister za obrambo pa je v zvezi z zadnjimi dogodki dejal, da nič od tega, kar preiskujejo Finci, ni povezano z ministrstvom za obrambo. Iz preiskave naj namreč za zdaj ne bi izhajalo nič, kar bi kazalo na to, da je kateri od uslužbencev Morsa prejel ali dal podkupnino.

Izrazil je upanje, da bi bila preiskava na Finskem čim prej zaključena, vendar pa po njegovem "žal verjetno ne bo končana do volitev" .

Okrožno sodišče v Helsinkih je 14. julija izdalo nalog za pridržanje dveh novih osumljencev v preiskavi prodaje oklepnikov finske Patrie Sloveniji, in sicer avstrijsko-kanadskega poslovneža slovenskega rodu Walterja Wolfa in nekdanjega zastopnika švicarske podružnice avstrijsko-ameriškega proizvajalca oklepnikov Steyr-Daimler-Pucha Hansa Wolfganga Riedla.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.