Slovenija
23072 ogledov

Vlada razpada: Janši dali košarico, iz koalicije bodo izstopili še danes

Karel Erjavec Saša Despot
Izvršni odbor stranke DeSUS in svet stranke DeSUS sta sprejela odločitev, da stranka izstopi iz koalicije in da je Karl Erjavec kandidat za mandatarja.

"Moram reči, da je bilo veliko pripomb na delo v koaliciji. Zlasti moti člane izvršnega odbora delovanje predsednika vlade. Večkrat sem povedal, da glede koalicijske pogodbe ni večjih pripomb. Problem so postopki, ki jih izvaja mimo koalicijske pogodbe, zlasti ko gre za ideološke teme, posege v medije in drugo, kar poznate," je dejal Erjavec. 

"Izvršni odbor je sprejel sklep, da izstopimo iz koalicije z današnjim dnem. Glede ministrov prepuščamo odločitev, ali jih bo razrešil, predsedniku vlade. Izvršni odbor je tudi predlagal svetu stranke, da me podprejo kot kandidata za mandatarja vlade, ki bi jo sestavili s koalicijo KUL. Lahko povem, da je svet stranke oba sklepa sprejel soglasno."

Odločitev o tem, kdaj bo razrešil ministra za zdravje in ministra za kmetijstvo je v rokah predsednika vlade, je poudaril Erjavec. Tako so se odločili, ker so trenutne razmere kritične. "Ne odstopamo zaradi epidemije ali zaradi dela ministrov, ampak zaradi politike, ki jo izvaja predsednik vlade, ki gre v smeri demontaže nekaterih sistemov, kot so mediji, STA, vemo, kaj se dogaja na policiji."

Erjavec je poudaril velik pritisk na pomembne družbene podsisteme. "Ne želimo orbanizacije Slovenije, avtokratskega sistema. Ne želimo, da se ljudje bojijo, da morajo za burek plačevati ne vem kakšne kazni. Glede zunanje politike želimo, da se Slovenija vrne na francosko-nemški vlak. Želimo, da smo v skupini jedrnih držav EU. Da to lahko dosežemo, potrebujemo spremembo in drugo vlado," je prepričan Erjavec. 

Na seji izvršnega odbora stranke in sveta stranke sta ves čas sodelovala tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša in poslanec Jurij Lep. "Lahko rečem, da sta oba podprla sklepe," je povedal Erjavec. Jutri bo opravil pogovor s poslansko skupino. 

Robert Polnar | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Polnarja izključili iz stranke

"Rad bi seznanil javnost, da je izvršni odbor stranke sprejel pobudo, da se izključi Roberta Polnarja iz stranke DeSUS," je sporočil in napovedal, da bo do tega prišlo najkasneje v začetku naslednjega tedna.

To naj bi Erjavcu zagotovil predsednik občinske organizacije Šentjur pri Celju, ki je pristojen za to. S tem, ko bo Polnar izključen iz stranke, mu bo "ugasnilo mesto v poslanski skupini DeSUS". 

Erjavec meni, da ostaja poslanska skupina DeSUS enotna in da sledi vodstvu stranke in organom stranke. 

Na vprašanje, kdaj pričakuje, da bi se vložila konstruktivna nezaupnica in kdaj bi svojo odločitev sporočila SMC, je Erjavec odgovoril, da je stvar stranke SMC, kaj bodo naredili. "Ni razloga več, da bi čakali na stranko DeSUS. Obe stranki se v tej vladi slabo počutita. Morda edino predsednik SMC, da se dobro počuti v tej vladi, tako da prepustimo temu, kar bo čas prinesel. Ne bi rad špekuliral in napovedoval prihodnost. Zame je pomembno, da stranka DeSUS ni več soodgovorna za stanje v državi, zlasti ko govorimo o standardih demokratičnosti, medijih, STA in podobnih zadevah," je bil jasen Erjavec. 

Gantar: Ljudje ne zaupajo, ukrepi so bili predstavljeni narobe

"Minister bom, dokler bo predsednik ocenjeval, da lahko še kaj naredim. Situacija je tako resna, da resor ne sme ostati brez nekoga, ki bi delo nadaljeval," je na vprašanje o zaupanju Janeza Janše odgovoril minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je na očitke predsednika vlade, da bi bilo bolje, če bi se ukvarjal z omejevanjem epidemije kot z rušenjem vlade, odgovoril: "V preteklih mesecih je bilo z moje strani in s strani moje ekipe vloženega toliko dela, da se mi ne zdi smiselno komentirati takšnih izjav, ker niso na mestu. Če pa je očitek ta, da sem danes nekaj ure prebil na sestanku izvršilnega odbora, naj mi pač to očita. Mislim, da to tudi on to počne."

Tomaž Gantar, minister za zdravje | Avtor: MZ Tomaž Gantar, minister za zdravje MZ

Prepričan je, da bo poslanska skupina podprla odločitev sveta stranke, ki je po njegovih ocenah logična: "Tudi predsednika vlade smo opozarjali, da na takšen način ne bo šlo in da bomo prišli do točke, ko kot politična stranka ne bomo mogli več sodelovati v vladi. To se je tudi zgodilo."

Poudaril je še, da je glede na težko situacijo pripravljen delati: "Če pa je kdo, ki bi to delal boljše, nimam težav predati dela."

Glede ukrepov, ki nikakor ne dajo pravih rezultatov, zdravstveni minister odgovarja, da je ves čas zagovarjal stališča strokovne skupine: "Je pa strokovna skupina mnenje pogosto spreminjala. Toda, če pogledam nazaj mislim, da večjih napak nismo delali. Morda bi kakšna odločitev bila malo drugačna, večina pa ne. Glavno napako vidim v komunikaciji. Ljudi je treba prepričati, zakaj je nekaj smiselno in na kakšen način. Prisila pri takšnih ukrepih ni prava pot, da jih bodo ljudje spoštovali."

Strokovna skupina ni bila razrešena, je poudaril in hkrati dodal, da je Slovenija na točki, kjer so rezultati ob enakih ukrepih bistveno slabši, kot v drugih državah. "Nekaj smo delali narobe. Zato se mi zdi smiselno, da se nekaj spremeni. Večji težo mora imeti epidemiologija, zraven bo tudi kakšen sociolog, treba je spremeniti komunikacijo in povečati zaupanje v ukrepe, ki jih sprejemamo. To je edini način, da lahko ponovno normalno začnemo živeti in ukrepi na daljši rok ne bodo potrebni," je povedal Gantar.

"Vztrajam pri zapiranju. Razlog je jasen: Še vedno se gibljemo okoli 1.250 do 1.300 zasedenih postelj v bolnišnicah, zdravstveno osebje je preobremenjeno, velikih sprememb pa ni za pričakovati. Če pogledamo sosednje države sprejemajo bolj ostre ukrepe, pa imajo veliko manj okužb. Z razlogom. Pričakuje se tretji val, pred nami so prazniki, kjer bo okužb več. Tega obdobja me je strah, zato so ukrepi ne le potrebni ampak tudi upravičeni," je odločen Gantar.

Komentarjev 87
  • Marjan Doberšek 10:42 18.december 2020.

    Zakaj že je desus in erjavec na prvi strani google novic

  • Janez 09:30 18.december 2020.

    Zadnja vest, Polnar je prestopil k SS pardon SDS!

  • Janez 06:42 18.december 2020.

    Bravo Erjavec, tako se dela. V politiki ni milosti. Komur je vroče mora ven. Mi ukrepe sproščamo, Nemčija jih zaostruje. Kdo je tu nor. Gantar je povedal da JJ ne upošteva njihovih nasvetov. Za vse mrtve kot posledica covid 19 ...prikaži več9 bi moral odgovarjati JJ in Počivalšek in seveda še za vso korupcijo, ki sta jo izvajala!!