Slovenija
26 ogledov

Erjavec prepričan, da se je nanj spravil Janša

Karel Erjavec Saša Despot
Če bi premier Miro Cerar ocenil, da sem objektivno odgovoren, bi odstopil, je dejal zunanji minister Karl Erjavec.

Erjavec je povedal, da bo v primeru, da bo premier Cerar ocenil, da je objektivno odgovoren, sprejel njegovo odločitev. "Sam bi odstopil. Nepotrebno bi bilo zaradi tega imeti izredno sejo državnega zbora," je za današnji Dnevnik dejal Erjavec.

Janša poskuša oslabiti Desus

"Naj najprej povem, da ne bom rušil sedanje vlade. Niti v primeru, da bi Cerar zahteval moj odstop. DeSUS se bo v sedanji koaliciji še naprej trudil uresničiti svoj program. Premier mora oceniti, ali me še potrebuje v vladi ali ne. Možnosti, da bi DeSUS vstopil v morebitno Janševo vlado, pa ni in tega se vodja opozicije dobro zaveda. Zato poskuša vse, da bi oslabil mene in DeSUS," je pojasnil prvak DeSUS.

Erjavcu je uspelo prepričati svoje štiri poslance, da v ponedeljek glasujejo za  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Med drugim ocenjuje, da želi vodja opozicije Janez Janša uresničiti svojo napoved ob razglasitvi volilnih rezultatov, da sedanja vlada ne bo zdržala leto dni in da bomo kmalu imeli še ene predčasne volitve. "Očitno se arbitražni dogodek izkorišča predvsem za napade name, saj bi zrušenje mene kot zunanjega ministra pomenilo erozijo vlade," je dodal in ocenil, da je vlada, v kateri niso vsi predsedniki koalicijskih strank, gotovo oslabljena. DeSUS pa po Erjavčevih besedah moti vse stranke.

DeSUS je najmočnejši člen vlade in koalicije

"Končna tarča pa nisem jaz, temveč premier. A nekje je treba začeti. Najmočnejši člen te vlade in koalicije je gotovo DeSUS. Naša stranka zagotavlja 46. glas in tega se vodja opozicije dobro zaveda. Če bo os med SMC in DeSUS destabilizirana, bo vlada oslabljena," je prepričan Erjavec.

Po njegovem mnenju menjava ministrskih mest ne pride v poštev. "Večkrat sem že povedal, da ni ključno to, da sem minister. Moja motivacija je, da vlada dobro dela, da ji pomagam s svojimi izkušnjami in še zlasti da uresničujemo program DeSUS. Da bodo upokojenci dobili regres, da bodo pokojnine usklajevane, da bomo ustanovili demografski sklad," je ponovil.

Erjavec je še povedal, da zaradi arbitražne afere in zaradi zadnjih rezultatov javnomnenjskih raziskav ni bil deležen kritik v stranki in da ima "močno podporo, kar se je pokazalo tudi na nedavnem sestanku izvršnega odbora".

Erjavec pričakuje interpelacijo

Prvak DeSUS pričakuje, da bo opozicija proti njemu vložila interpelacijo. "Zelo nenavadno bi bilo, da tega ne bi storili. Zame bi bila interpelacija dobra priložnost, da bi tudi v neposrednem televizijskem prenosu odgovoril na vse očitke," je dejal.

Pričakuje tudi, da bo sprejemanje proračuna gotovo naporno, kar je pokazala že zadnja vladna seja. Prepričan je, da njegova moč zagotavljanja denarja za upokojence in zunanje ministrstvo zaradi padanja priljubljenosti ni oslabljena. "Mojo moč določa volilni rezultat. In DeSUS ima enajst poslancev," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 51
  • Johan Spohan 13:35 25.avgust 2015.

    Janša so pa v to prisilili iz Murgel in to tisti Kučan. Ti,ti mali poredni mož, kako lahko tako vpliva na takega velikana svetovne politike kot je komisar Ivan.

  • tomazz 12:44 25.avgust 2015.

    Če nebi imeli Kahla bi upokojenci morali vplačevati za penzijo, tko majo pa vsaj penzije, čeprav mizerne in pol manjše kot pk (pred Kahlom).

  • BojanBojan 06:58 25.avgust 2015.

    Ha ha ha ha...Korl...teorija zarote!JA, Ivan je v ozadju! Verjetno res... Pa saj je vedno! Večna opozicija.Pa ti?! Večni oportunist. Obračanje po vetru! Že davno bi moral na smetišče politične zgodovine! Oba!