Slovenija
20 ogledov

Erjavec s procesom na vrh?

Proces v primeru Patria bo Erjavca ponesel še višje, menijo analitiki. (Foto: Žu Žurnal24 main
Politični vzpon. Proces v primeru Patria bo Erjavca ponesel še višje, napovedujeta Batagelj in Tomšič. Za zaprtimi vrati. "Ne gre za klasičen, ampak politični sodni postopek," se po izločitvi javnosti jezi Erjavec.

“Desus bo čez 14 dni kvečjemu le še močnejši!” Tako Zenel Batagelj iz agencije Valicon odgovarja na vprašanje, ali bo današnji pričetek sojenja v zadevi Patria škodil Karlu Erjavcu in DeSUS, ki se je po nedeljski raziskavi Vox Populi zavihtel na drugo mesto v državi.

Upokojensko volilno telo
Podobno meni tudi Matevž Tomšič s fakultete za uporabne družbene študije, ki napoveduje, da zna dejstvo, da bo postopek potekal za zaprtimi vrati, “potegniti celo na Erjavčevo stran. To so namreč medote, ki so nesprejemljive.” Hkrati dodaja, da so obtožbe zoper Erjavca neoprijemljive.

Medtem ko je Nikola Damjanić iz agencije Ninamedia, ki je izvedla Vox Populi, pri napovedovanju bolj previden. “Če je pri Patrii imel prste zraven, se bo ta balon, ki je nastal zaradi njegovega populizma, spremenil.”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Robin Hood Erjavec

Kriza terja nekatere radikalnejše poteze. Mnenje politike je, da bi morali te radikalne poteze občutiti vsi, Karl Erjavec pa se je Robin Hoodovsko postavil na stran ubogih upokojencev, razmišlja Batagelj. Tako se je približal levemu volilnemu telesu, je pa vprašanje, ali gre za dolgotrajen premik.

“Vsekakor pa gre za premik od politike k nekomu, ki misli name,” je prepičan Batagelj. Zato pravi, da bi odpiranje dosjeja Patria bi v tem morda celo ojačalo Desus.

Bo najel odvetnika?
Današnji začetek sojenja Erjavcu, ki naj bi kot nekdanji obrambni minister ravnal nevestno, je zaznamovala izločitev javnosti. Ker je tožilka Blanka Zobec Hrastar predlagala sojenje za zaprtimi vrati, je ocenil, da ne gre več “za klasični, ampak politični sodni proces.” Danes se je branil sam, zdaj pa razmišlja, da bi najel odvetnika.

Sodniku je pojasnjeval: “Ni razloga, da bi izključili javnost. Večina podatkov, na katerih temelji obtožni predlog zoper mene, je bila tako ali tako že javno objavljena.”

“Gospod sodnik s tem, ko zapirate sojenje pred javnostjo, znižujete standarde varovanja človekovih pravic in standarde zapisane v ustavi. Čutim nek strah, da je potrebno javnost umakniti. Tajna obravnava me spominja na neke druge čase,”
je vztrajal Karl Erjavec. Pravi, da gre za hipoptetične obtožbe, saj škoda, ki naj bi jo povzročil, sploh ni nastala.

PROCESI, KI SO POVEZANI S PATRIO:

“Zupan in Cekuta naj bi izdajala Fincem”
Tožilci za pregon organiziranega kriminala sodišču predlagajo naj zoper nekdanjega namestnik vodje logistike na ministrstvu za obrambo in slikarja uvede preiskavo.

Peter Zupan. Neuradno naj bi zlorabil položaj, ker naj bi finski Patrii posredoval zaupne oborožitvene načrte ministrstva.

Jure Cekuta. Za posredovane podatke naj bi prejel okoli 72.000 evrov.

“Erjavec in Gutman naj bi delala nevestno”
Tožilstvo je konec lanskega decembra zoper nekdanjega obrambnega ministra in bivšega načelnika generalštaba Slovenske vojske vložilo obtožni predlog.

Karl Erjavec. S podpisom naročila 25-ih povsem neopremljenih oklepnikov Patria naj bi državo oškodoval za okoli 17 milijonov evrov.

Albin Gutman. Tako kot Erjavec naj bi delal nevestno, ko naj bi opustil vse temeljne cilje nakupa oklepnikov in pri tem ni upošteval posebnega pravilnika ministrstva.

“Janša naj bi stranki pomagal do provizije”
Tožilstvo je konec septembra vložilo obtožni predlog zoper Janeza Janšo, Antona Krkoviča, Walterja Wolfa, Jožeta Zagožna in Ivana Crnkoviča zaradi suma dajanja in sprejemanja podkupnin.

Janša. Na neugotovljen način naj bi pristal na prejem provizije pri nakupu oklepnikov Patria. Neugotovljena vsota denarja pa naj bi bila s Finske nakazana opozicijski SDS. “Jože Zagožen je zase, Ivan Janša pa za druge sprejel obljubo nagrade,” med drugim meni tožilstvo.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Izredni vrh o patrijah

V ministrski ekipi je glede posla s Patrio veliko nasprotovanj. Medtem ko naj bi se ministra Golobič in Kresalova zavzemala za popolno prekinitev pogodbe, ministrica Jelušičeva in premier Pahor vztrajata pri redefiniranju, saj menita, da na podlagi sklenjene protikurupcijske klavzule pogodbe ni mogoče razdreti.

Iz ministrstva za obrambo (MO) so pa sporočili, da je prvi krog pogovorov glede redifiniranja pogodbe o nabavi oklepnikov 8x8 sicer zaključen, ministri pa poročila še niso obravnavali, trdijo naši viri.

Vlada se mora glede odpovedi ali spremembe pogodbe odločiti do novega leta, ko začnejo teči novi dobavni roki. Na skupnem sestanku naj bi se o usodi 280 milijonov evrov vrednega posla že v kratkem pogovarjal ves slovenski politični vrh, povabili bodo tudi vrhovnega poveljnika vojske Danila Türka.

Slovenija je doslej prevzela 27 oklepnikov 8x8, do konca leta naj bi še enega. MO si menda prizadeva za zmanjšanje števila oklepnikov iz 135 vsaj na 55 in spremembo opreme na patriah, kar pa bi bistveno povišalo ceno posamezne patrie – za slab milijon evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.