Slovenija
2 ogledov

Erjavec: Seveda sem kompetenten

Karl Erjavec Boštjan Tacol
Vrh DeSUS-a je za svoja kandidata za ministra v prihodnji vladi potrdil Karla Erjavca za mesto zunanjega in Tomaža Gantarja za mesto zdravstvenega ministra. Erjavec pravi, da ima vse kompetence za prvega moža slovenske diplomacije.

Izvršni odbor stranke je po besedah predsednika stranke Karla Erjavca odločitev sprejel soglasno ob enem vzdržanem članu. Erjavec pravi, da je zadovoljen tako z razdelitvijo ministrskih mest kot z delitvijo položajev, v stranki pa so zadovoljni tudi s tem, kar so dosegli v koalicijski pogodbi.

Argument: rojen v tujini

Prav imenovanje Erjavca na mesto zunanjega ministra sproža precej polemik v delu javnosti. Erjavec očitke o svoji neustreznosti zavrača, saj da ima vse kompetence za vodenje ministrstva. Pojasnil je, da je že kot minister za obrambo, pa tudi kasneje kot okoljski minister aktivno deloval na mednarodnem polju, sodeloval na različnih mednarodnih srečanjih, nekatere so tudi organizirali.

Kot dodaten argument, da je vešč tujine in primeren za prvega moža Mladike, je navedel dejstvo, da je rojen v tujini, kjer se je tudi šolal. Čas in delo pa bosta pokazala, ali ima potrebne kompetence in če je bila odločitev mandatarja, da ga predlaga za zunanjega ministra, pravilna, je dodal.

Vsi prvaki tudi podpredsedniki vlade

Sicer pa je predsednik DeSUS-a povedal, da so se dogovorili, da bodo predsedniki strank, ki sodelujejo v vladi, hkrati tudi njeni podpredsedniki. S tem po njegovih besedah prevzemajo večjo odgovornost. "Tako da si v bistvu predstavljam, da bo ta vlada vodena kolektivno," je dodal.

Na pomisleke, da je ministrska ekipa sestavljena bolj politično kot strokovno, je Erjavec odgovoril, da je vsaka vlada politična. Sam ne verjame v strokovne vlade, ker bi to potem bile tehnične vlade.

"Vlada je politični organ in povsem normalno je, da vlado sestavljajo politični ljudje. Minister mora biti politik, zato ima za seboj svetovalce, službo ministrstva, ki ministru svetujejo in tudi pripravljajo predloge, ki so pomembni v strokovnem smislu," je še dodal Erjavec.

Komentarjev 22
  • tralala 07:43 06.februar 2012.

    Postrgej se. Ta klovn, da nas bo predstavljal v svetu. Pa koliko moraš bit 'brihten' oz. koliko tablet moraš pozabiti vzeti, da kej takega izjaviš? Ja se ne spomnim NITI ENE dobre stvari, ki jo je storil za Slovenijo.

  • mufi 14:41 05.februar 2012.

    In to za z imuniteto in povsem brez kakršnekoli odgovornosti. Krasno.

  • mufi 14:31 05.februar 2012.

    Kompentent - prosilec, kdor se za kaj (pre)poteguje / kompententen - pristojen . za *