Slovenija
38 ogledov

Erjavec vztraja pri svojem

Žurnal24 main
DeSUS se bo glede podpore pokojninski reformi dokončno odločil v torek, ko se bo sestal njihov izvršni odbor. Še vedno se zavzemajo za polovično uskladitev pokojnin v prihodnjem letu.

Minister za delo Ivan Svetlik na to ne pristane, na današnjem sestanku s poslanci DeSUS pa je ponovil predlog za izplačilo enkratnega draginjskega dodatka.

DeSUS se bo glede podpore pokojninski reformi dokončno odločil v torek, ko se bo sestal njihov izvršni odbor. Še vedno se zavzemajo za polovično uskladitev pokojnin v prihodnjem letu. Minister za delo Ivan Svetlik na to ne pristane, na današnjem sestanku s poslanci DeSUS pa je ponovil predlog za izplačilo enkratnega draginjskega dodatka.

"Naša ponudba je, da pripravimo poseben zakon o enkratnem draginjskem dodatku, ki bi ga namenili socialno najbolj ogroženim v skupni višini 17,5 milijona evrov," je po sestanku s poslanci DeSUS dejal minister Svetlik. "To pomeni, da bi nominalno vsakdo dobil za 20 evrov več kot po zadnjem tovrstnem zakonu."

"Datum, kdaj bi zakon lahko začel veljati, je odvisen od tega, kdaj se bodo dogovorili za to možnost. Treba pa bo najti tudi sredstva, ki jih ta hip v proračunu ni," je dejal.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"To ni sistemska rešitev"

Po njegovih besedah to sicer ni sistemska rešitev, ki jo zahteva DeSUS, pač pa intervencija, da bi najbolj ranljivim skupinam omogočili premostitev obdobja do junija 2011, ko bo začela veljati nova socialna zakonodaja.

"Slednja pa ima sistemsko rešitev, tj., da bodo tisti, ki so odvisni zgolj od pomoči države, dobili najmanj 450 evrov mesečno, če živijo sami,"
je pojasnil minister.

Zakon o draginjskem dodatku naj bi bil po njegovi napovedi sprejet spomladi. "Ta dodatek za te ljudi nominalno pomeni precej več, kot bi pomenila stoodstotna uskladitev pokojnin, to je treba vedeti," je poudaril. Meni, da bo DeSUS sprejel ponudbo in podprl pokojninsko reformo.

Dodatek bi dobilo 105 tisoč ljudi
Enkratni draginjski dodatek bi izplačali socialno najbolj šibkim, med katerimi je največ prav upokojencev. Dodatek bi dobilo 105 tisoč ljudi, je povedal. Medtem ko je draginjski dodatek po zadnji zakonski rešitvi znašal od 80 do 200 evrov, bo po novem po ministrovih besedah od 100 do 220 evrov.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da se v DeSUS zavzemajo za sistemsko rešitev, kar pa izplačilo enkratnega draginjskega dodatka ni. Pri slednjem gre po njegovih besedah za interventni ukrep, ki pa ga podpirajo. "Ni pa to naš pogoj za našo podporo pokojninski reformi," je spomnil.

Sicer pa bo dokončno odločitev glede podpore pokojninski reformi, ki jo v DeSUS za zdaj še vedno pogojujejo s polovično uskladitvijo pokojnin v prihodnjem letu, sprejel izvršni odbor DeSUS v torek, je napovedal Erjavec.

Pojasnil je še, da ima usklajevanje pokojnin drugačne posledice kot izplačilo enkratnega draginjskega dodatka. Za polovično uskladitev bi bilo potrebnih 32 milijonov evrov, za izplačilo draginjskega dodatka pa 17,5 milijona evrov. Usklajevani zneski pa gredo tudi v pokojninsko osnovo, je dejal. "Tako da ne moremo primerjati obeh rešitev," je opozoril.

"Ne razumem, zakaj se ne spoštuje dogovora iz leta 2009, da se bodo pokojnine v letih 2010 in 2011 usklajevale polovično," je še dejal Erjavec.

Po interventnem zakonu, ki ga je DZ sprejel sredi novembra ob nasprotovanju DeSUS, se bodo pokojnine v letu 2011 uskladile le četrtinsko in ne polovično, kot je zahteval DeSUS. Tudi podporo pokojninski reformi pogojujejo s polovičnim usklajevanjem.

DZ bo drugo obravnavo pokojninske reforme začel na izredni seji 2. decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.