Slovenija
17 ogledov

Erjavec zadovoljen z napredovanjem Arharja in Rogića

Nova Ljubljanska banka, 2004 EPA
Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, ker sta finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić na današnjem srečanju potrdila stališče, da vprašanje nekdanje Ljubljanske banke sodi med vprašanja nasledstva in da ne gre za klasično bilateralno vprašanje.

Karl Erjavec je v izjavi za medije napovedal, da bo prihodnji teden odgovoril na pismo hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, v katerem je predlagala, da bi se Slovenija in Hrvaška za rešitev vprašanja LB skupaj obrnili na Banko za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu.

Kot je dejal, bo hrvaški kolegici predlagal, da skupaj podpišeta pismo in prosita Bis, da začne reševati to vprašanje. Ob tem poudarja, da Slovenija vztraja pri stališču, da so pogajanja v okviru Bis mogoča pod pogojem, da Hrvaška umakne pooblastila za tožbe proti LB in NLB, ki so vložene na hrvaških sodiščih.

Slovenija vztraja pri umiku tožb

Kot je pojasnil, Slovenija pri umiku tožb vztraja zato, ker ne ve, kdaj bo na pogajanjih v Baslu spor rešen. "Mi ne moremo čakati v nedogled, v tem času pa bi tožbe še naprej tekle," je dejal Erjavec. "Takoj ko pride do sodne odločitve, ima to tudi vpliv na postopek pred baselsko banko," je dodal.

Erjavca veseli, da je tudi hrvaški strokovnjak na današnjem srečanju z Arharjem na Bledu potrdil kot eno od možnosti za rešitev tega vprašanja umik pooblastil za tožbe. "Če bo to izpolnjeno, ne vidim nobenega problema več, da ne bi tega spora tudi dokončno rešili" pred baselsko banko, kar bi odprlo pot za začetek postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, je še dejal Erjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.